Mancini: Tri kluba među osam u Ligi prvaka mi ne znači puno, tamo igra tek sedam-osam Talijana

„Ne mislim da je to znak povratka na razinu od prije 20-ak godina jer u prvim sastavima ta tri kluba igra tek sedam-osam Talijana“, rekao je izbornik Roberto Mancini pred utakmicu protiv Engleske prošlog tjedna na novinarski komentar kako ulazak Napolija, Milana i Intera među najboljih osam u Ligi prvaka podsjeća na zlatne dane talijanskog nogometa.

Nakon ove izjave talijansku je klupsku euforiju dodatno spustila utakmica protiv Engleske koju su Azzurri u Napulju izgubili, a niti u 2-0 gostujućoj pobjedi nad Maltom nisu briljirali. Naglasak je na klupskoj euforiji, ona vezana za reprezentaciju naglo je splasnula nakon što se Italija, aktualni europski prvak, nije plasirana na SP u Katar.

Roberto Mancini nije pretjerao kad je spomenuo sedam-osam igrača među četvrtfinalistima LP: Inter uglavnom ima četvoricu ili petoricu Talijana u prvih 11, stoperi Bastoni i Acerbi, lijevi bočni Dimarco, vezni Barella plus Darmian koji se na desnom boku izmjenjuje sa Dumfriesom. U Milanu u prvih 11 standardni su veznjak Tonali i, evetualno, desni bek Calabria dok su vratar Meret, desni bek Di Lorenzo i desno krilo Politano predstavnici Italije u idealnom sastavu Napolija. Ako ste se sjetili Juventusa, iako nije u Ligi prvaka, reći ćemo da je samo veteran Bonucci bio pozvan na zadnju akciju.

Dakle u tri talijanska četvrtfinalista Lige prvaka statusom prvotimca maksimalno se može pohvaliti deset Talijana. Nije neki broj, priznat ćete. Dodatno čudi izostanak ofenzivaca, bombera, kako bi Talijani rekli. Mancini je, u izostanku Cire Immobilea, pozvao napadača Matea Reteguija, friško naturaliziranog Talijana, rođenog u Argentini, člana tamošnjeg Tigrea.

„U Italiji više nitko ne igra nogomet na ulici i na igralištima. Nekada smo svi bili tri-četiri sata sa loptom na ulici pa onda išli na trening. Danas toga više nema. Zato nije slučajnost da vrhunski napadači i dalje najviše dolaze iz Južne Amerike jer djeca i mladi tamo i dalje masovno igraju na ulicama i tako stječu posebnu vrstu kvalitete“, rekao je Mancini koji muku muči s napadačkom igrom. U zadnjih deset utakmica Italija je zabila 11 golova a to i ne čudi ako pogledamo listu strijelaca Serie A, Lazijev dvojac Mattia Zaccagni i Ciro Immobile su s devet golova na diobi sedmog mjesta najučinkovitijih Talijana.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner