EPA/THE MALTA INDEPENDENT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Malteški premijer odbija kritike sinova ubijene novinarke

Malteški premijer Joseph Muscat odbacio je u četvrtak tvrdnje sinova ubijene novinarke  Daphne Caruane Galizie da je Malta zemlja kojom “dominiraju strah, nepovjerenje, kriminal i korupcija”.

“Definitivno nije. No, ne želim srljati u komentare o tvrdnjama i izjavama sina koji je u žalosti. Da sam ja pronašao svoju majku izmasakriranu u bombaškom napadu, vjerojatno bih bio rekao puno gore stvari”, kazao je Muscat.

Galizija, 53-godišnja istraživačka novinarka i blogerica, ubijena je u ponedjeljak u eksploziji bombe podmetnutoj u njezin automobil, tek nekoliko metara od svog doma.

Bila je veliki kritičar Muscatove vlade i stekla je brojno čitateljstvo, kako na Malti tako i u inozemstvu.

Matthew Caruana, jedan od trojice sinova ubijene novinarke, tu je tvrdnju objavio na svom Facebook profilu, uz potpise dvojice ostale braće.

Njihova majka je objavljivanjem tekstova o tzv. panamskim dokumentima – skandalu u kojem su bila umiješana dva člana malteške vlade – pridonijela prijevremenim izborima u lipnju.

Premijer Muscat je ponudio nagradu za bilo koga tko ima informaciju o tom ubojstvu, no sinovi su to odbili i pozvali ga na ostavku, istaknuvši da bi trebao preuzeti političku odgovornost za prvo takvo ubojstvo novinara na Malti od 1964.

Caruana Galizia cijele prošle godine objavljivala je članke o navodnoj korupciji, u koju su uključeni Muscat i njegovi suradnici. Objavila je i članak da je supruga malteškog premijera Michelle dobila milijun dolara od kćeri azerbajdžanskog predsjednika preko odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca, koja je registrirana u Panami i koja je postala svjetski poznata nakon objave “panamskih dokumenata”.

Objavom “panamskih dokumenata” otkriven je jedan od najvećih svjetskih korupcijskih skandala u povijesti. Riječ je o internim dokumentima tvrtke Mossack Fonseca, koja je služila kao golema praonica novca.

Policija vjeruje da je bomba koja je ubila poznatu novinarku bila postavljena ispod automobila i da je daljinski aktivirana.

“Prikupljeni dokazi upućuju da je bomba bila postavljena ispod vozila i aktivirana daljinskim upravljačem”, kazala je glasnogovornica vlade.

Europski parlament sljedeći će tjedan, potaknut tim događajem na Malti, raspravljati o zaštiti novinara i slobodi medija u toj zemlji.

Parlament će u utorak održati raspravu o “zaštititi novinara i obrani slobode medija na Malti”, kaže se u nacrtu dnevnog reda usvojenom u četvrtak.

“Malta je Mecca za one koji peru novac i izbjegavaju plaćanje poreza”, rekao je europarlamentarac Zelenih Sven Giegold.

Komentiraj