Ministar državne imovine Goran Marić na konferenciji za novinare izvijestio je danas da su za tri od četiri hotela iz turističkog sektora – Jadran Crikvenica, Makarska i Club Adriatic – prihvaćene obvezujuće ponude, dok je za Maestral u Dubrovniku ponuda odbijena, izvještava HRT (VIDEO).

Objasnio je i zašto – početna cijena za taj hotel iznosila je 114 milijuna kuna. Ministarstvo je dobilo ponudu u iznosu ne većem od početne cijene, uz obvezu isplate dodatnih 50 milijuna kuna državnom proračunu. Procjena Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) bila je da na ponovnom natječaju mogu dobiti povoljnije ponude pa su odlučili ne prihvatiti ovu.

Rekapitulirajući odluke za ostala tri hotela za koje su ponude prihvaćene, rekao je da je početna cijena za sva tri hotela bila 390 milijuna kuna, a prihvaćene su ponude od 426 milijuna kuna. “Dakle 36,5 milijuna kuna više od početne cijene”, naglasio je Marić, dodavši da obvezujuća ulaganja u ta tri hotela iznose više od milijardu kuna.

Za hotel Jadran Crikvenica početna cijena bila je 193, 9 milijuna kuna. Prihvaćena je obvezujuća ponuda od 200 milijuna kuna s dokapitalizacijom od dodatnih 200 milijuna kuna. Marić je rekao da se očekuje još nekoliko stotina milijuna kuna investicija u Crikvenicu. Odluka o prihvaćanju ponude je donesena na upravnom vijeću CERP-a i slijedi sklapanje ugovora, poručio je.

Za Hotele Makarska početna cijena bila je 150 milijuna kuna, a prihvaćena je ponuda od 172,6 milijuna kuna uz obvezujuće ulaganje od 617 milijuna kuna.

Govoreći o Clubu Adriatic, ministar Marić rekao je da je Upravno vijeće CERP-a odlučilo prekinuti predstečajni postupak sa strateškim partnerom. Prije nekoliko mjeseci su donijeli odluku da će se revalorizirati vrijednost Cluba Adriatic i raspisati natječaj pod novim uvjetima. Ti uvjeti su bili da je početna cijena 47,5 milijuna kuna za uplatu u državni proračun te da se svim vjerovnicima uplate njihova potraživanja u ukupnom iznosu. Naime, objasnio je Marić, kada je ranije donesena odluka da se isplati samo 30 posto potraživanja vjerovnicima, uslijedile su mnoge žalbe i sudski sporovi.

“Dobili smo ponudu od 54 milijuna kuna državnom proračunu, uvećano za isplatu 130 milijuna kuna svim vjerovnicima. Da ne bi propalo prihvaćanje te ponude, bili smo prisiljeni ići u nagodbu sa strateškim partnerom koji je bio izabran u predstečajnoj nagodbi”, objasnio je Marić, dodavši da je Ministarstvo državne imovine uspjelo sklopiti nagodbu sa strateškim partnerom te da neće biti sudskih sporova. Upravno vijeće CERP-a je prihvatilo ponudu za Club Adriatic, tako da slijedi sklapanje ugovora njegovoj prodaji, izvijestio je Marić.

Komentiraj