Predsjednik Nicolas Maduro pozvao je one koji posjeduju obveznice na “pregovore” o venezuelskom vanjskom dugu idućih dana kao odgovor na nedavne američke financijske sankcije.

Venezuela je u dubokoj recesiji i njezine devizne rezerve su najniže u više od dva desetljeća, a Madurova vlada i državna naftna tvrtka PDVSA moraju platiti oko 4 milijarde američkih dolara duga i kamata do kraja 2017.

“Svi koji posjeduju obveznice pozvani su u različite krugove pregovora tijekom idućih nekoliko tjedana”, rekao je predsjednik u svom govoru u četvrtak navečer pred novom ustavotvornom skupštinom.

Maduro je ponovio da će Venezuela poštovati svoje obveze glede duga, ali je rekao da želi razgovarati s onima koji posjeduju obveznice, a koji su pogođeni sankcijama koje je nedavno nametnuo američki predsjednik Donald Trump.

Bijela kuća je krajem kolovoza uvela Venezueli nove financijske sankcije, među kojima je i zabrana kupnje novih obveznica koje izdaju venezuelska vlada i nacionalna naftna tvrtka PDVSA.

Osim teške gospodarske krize, Venezuelu je zahvatila i politička i institucijska kriza.

Maduro se više od četiri mjeseca bori s prosvjedima oporbe koja traži njegovu ostavku.

Venezuela, koja je bogata naftom, ali čija se zaduženost procjenjuje na više od 100 milijarda dolara, strahuje od nelikvidnosti.

Washington i Caracas koji od 2010. nemaju diplomatskih veza, zadržali su čvrste gospodarske i trgovinske veze, ponajprije u naftnoj industriji.

Komentiraj