EPA/Miraflores Palace

Maduro odlazi na summit Amerika u Peru iako mu Lima poručuje da nije dobrodošao

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro je rekao u četvrtak da će sudjelovati na summitu Amerika 13. i 14. travnja u Limi, iako ga je peruanska vlade upozorila da neće biti dobrodošao.

“Oni me se boje? Ne žele me vidjeti u Limi. Vidjet će me bilo da pada kiša, grmi ili sijeva, zrakom, kopnom ili morem ću doći na summit Amerika donoseći istinu Venezuele”, rekao je socijalistički predsjednik na konferenciji za novinare.

U utorak je Peru obznanio da predsjednik Madruo neće biti dobrodošao i zatražili su od njega da odustane od sudjelovanja na summitu.

Ali Maduro je rekao da je u srijedu dobio poziv peruanskog predsjednika Pedra Pabala Kuczynskoga.

Nešto ranije je Kuba, saveznica Venezuele upozorila da se Madura “isključuje” sa summita Amerika.

U utorak su ministri vanjskih poslova skupine iz Lime, saveza 14 zemalja američkog kontinenata, tražili od vlade Nicolasa Madura da odredi novi datum izbora umjesto prijevremenih predsjedničkih izbora 22. travnja. Ta skupina iz Lime mjesecima upozorava na radikalizaciju venezuelske vlade. U četvrtak im je Maduro odgovorio da će se izbori održati predviđenog datuma.

Maduro, izabran 2013., suočen je s visokom stopom nepopularnosti od 75 posto prema ispitivanju venezuelskog instituta za analize podataka (IVAD) nakon gospodarskog kraha te naftom bogate zemlje, koju pogađaju teške nestašice lijekova i namirnica, kao i super inflacija.

Najavom predsjedničkih izbora, koji su početno bili predviđeni za prosinac, Maduro je uspio destabilizirati već slabu i podijeljenu oporbu.

Komentiraj