EPA/SZILARD KOSZTICSAK

MAĐARSKA Orban ponovno upozorava na opasnosti imigracije

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je izazvao masovne prosvjede zbog novih zakona uperenih protiv stranih sveučilišta i nevladinih organizacija, ocijenio je u subotu da su te teme “drugorazredne” u odnosu na pravi “sukob” oko imigracije.

“Živimo u vrijeme u kojem je međunarodna politika poprište sukoba. Imigracija je u srcu tog sukoba. Sorosevo sveučilište, transparentnost međunarodnih lobističkih organizacija samo su drugorazredni sukobi u toj glavnoj probi za predizbornu kampanju (za izbore 2018.)”, ocijenio je Orban u razgovoru za provladin list Magyar Idok.

Orban nije zabrinut zbog velikog otpora javnosti i međunarodnih kritika njegovih novih planova, ocijenivši, u intervjuu, da je već vidio “puno puta u prošlosti kako njegovi glasni protivnici na kraju odustanu ili nestanu.”

Smatra da pokušavaju mobilizirati javnost jer se približavaju izbori iduće godine na kojima je njegova stranka Fidesz favorit.

Na tim izborima odlučit će se hoće li Mađarska imati “parlament koji služi interesima Mađara ili stranim interesima”, rekao je.

S tim u vezi, nekoliko puta je kritizirao Georgea Sorosa, svoju omiljenu metu, koji “podržava ilegalnu imigraciju” plaćajući “međunarodne lobističke organizacije koje su prikrivene kao organizacije civilnog društva.”

“Želimo zaštititi esenciju Europe (…) ne želimo da nas migranti preplave”, zaključio je Orban, čija je vlada od 2015. poduzela mnogobrojne administrativne, policijske i pravosudne mjere protiv migranata.

Nova okupljanja organizirana su u subotu u kojima su sudjelovale tisuće Mađara u Budimpešti protiv onoga što oni vide kao pokušaj Orbanove vlade desnog centra da ušutka glasove kritike u najnovijem prosvjedu koje je potaknuo novi sveučilišni zakon.

Orbanova vlada, na vlasti od 2010., suočila se s velikim prosvjedima u protekla dva tjedna nakon što je usvojila zakon uperen protiv međunarodnog sveučilišta  koji je u Budimpešti osnovao milijarder George Soros. Orban kaže kako je Sveučilište središnje Europe (CEU) krši mađarske zakone.

Orban već dugo kritizira organizacije civilnog društva koje financira Soros optužujući ih da se protive njegovoj oštroj migrantskoj politici i podržavaju ilegalne migracije.

Komentiraj