Maas: Iznenadna smrt njemačkog veleposlanika nije povezana s poslom koji je obavljao

Iznenadna smrt njemačkog veleposlanika u Pekingu nije povezana s poslom koji je obavljao, rekao je u ponedjeljak njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Nije još razjašnjen uzrok smrti Jana Heckera koji je preuzeo funkciju 24. kolovoza nakon što mu je istekla karantena prilikom ulaska u Kinu s obitelji.

“Obzirom na okolnosti njegove smrti, nema dokaza da je smrt Jana Heckera na bilo koji način povezana s njegovom ulogom njemačkog veleposlanika u Pekingu”, rekao je Maas za dpa.

“Ovo je bio veliki šok za sve nas”, rekao je Maas na putu na sastanak u Brandenburgu, zapadno od Berlina.

Kancelarka Angela Merkel rekla je da je “duboko šokirana” smrću 54-godišnjeg izaslanika koji je ranije bio njezin savjetnik za vanjsku politiku.

“Žalim zbog gubitka svog dugogodišnjeg savjetnika, kojega sam izuzetno poštovala i koji je imao duboku ljudskost i izvanrednu stručnost”, rekla je Merkel.

“U ovom trenutku, naše misli su s njegovom obitelji i njemu bliskim osobama”, objavilo je ranije ministarstvo vanjskih poslova.

Kina je “šokirana saznanjem o njegovoj smrti”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin u Pekingu.

Veleposlaničke dužnosti preuzet će Heckerov zamjenik Frank Rueckert.

Rođen u sjevernom lučkom gradu Kielu, Hecker se školovao za odvjetnika, a radio je kao odvjetnik i sudac. Bio je oženjen i imao je troje djece.

Hecker je bio sveučilišni predavač prije nego što je postao kancelarkin savjetnik za vanjskopolitička pitanja, a potom imenovan za veleposlanika u Pekingu.

Komentiraj