Luksemburg pozvao Italiju da oslobodi kapetanicu broda za spašavanje migranata

Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn pozvao je u subotu navečer Italiju da oslobodi kapetanicu broda njemačke nevladine organizacije koja se od subote ujutro nalazi u pritvoru.

Asselborn je putem Facebooka napisao otvoreno pismo svom talijanskom kolegi Enzu Moaveru Milanesiju u kojem je naveo da je kapetanica Carola Rackete samo pokušala spasiti živote kada je izazivajući talijanske vlasti, koje su joj to branile, pristala u talijansku luku Lampedusu sa 40 migranata na brodu.

“Spašavanje ljudskih života je obveza i nikada ne smije biti kvalificirano kao kazneno djelo; ne uvažavati tu obvezu,  s druge strane, bio bi zločin”, istaknuo je luksemburški premijer.

Asselborn je kazao kako će Luksemburg nastaviti pokazivati solidarnost s Italijom uzimajući tražitelje azila koji se iskrcaju na njene obale uz posredovanje brodova nevladinih organizacija.

Talijanska policija uhitila je u subotu njemačku kapetanicu broda za spašavanje migranata koja se našla u središtu sukoba s talijanskim vlastima nakon što je s brodom uplovila u luku otoka Lampeduse.

Sea-Watch 3, koji pod nizozemskom zastavom plovi za njemačku humanitarnu udrugu Sea-Watch, bio je više od dva tjedna na moru, a na brodu je bilo više od 40 spašenih ljudi iz Afrike. Dopušteno im je da se iskrcaju i odvedeni su u prihvatni centar na otoku.

Nakon čekanja u međunarodnim vodama na poziv Italije ili drugih država EU-a da prihvaćaju njihov brod, kapetanica Carola Rackete odlučila je ovaj tjedan otploviti prema južnom talijanskom otoku Lampedusi, no zaustavila su je plovila talijanske vlade.

Međutim u subotu u ranim jutarnjim satima Rackete je ušla u luku gdje je brod uplovio u prisutnosti jakih policijskih snaga.

Rackete je uhićena jer je “pružala otpor ratnom brodu”, što prema medijima znači da bi mogla dobiti do 10 godina u zatvoru.

Talijanski desničarski ministar vanjskih poslova Matteo Salvini za radio RAI kazao je da je pet europskih zemalja reklo Italiji da će uzeti migrante, a po medijskim izvješćima to su  Francuska, Njemačka, Luksemburg, Finska i Portugal.

 

 

Komentiraj