Luka Brčić: “Imali smo sezonu mimo svih očekivanja, a sad beremo i negativne plodove”

 

Nnačelnik Splitsko-dalmatinskog stožera civilne zaštite Luka Brčić u petak je kazao da je u toj županiji još uvijek snažna lokalna transmisija virusa. U petak je priopćeno kako je u posljednja 24 sata u Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježeno 105 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

“Split ima najveći broj zaraženih, a ostali su disperzirani po županiji. Prošli tjedan smo imali dva, tri dana manje brojeve, ali još je dosta snažna lokalna transmisija virusa. Najveći broj oboljelih su mlađi koji se dosta kreću, na dosta lokacija, to je razlog zašto se virus proširio po županiji. Imali smo sezonu mimo svih očekivanja, bilo je događaja s masovnim okupljanjima i sad beremo i negativne plodove”, rekao je Brčić za N1.

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović u četvrtak je najavio reorganizaciju te bolnice zbog povećanog broja oboljelih. Brčić je objasnio da je to jedina tako velika bolnica u županiji te da pokriva oko 800.000 stanovnika. Zato su morali proširiti kapacitete kako bi se i druge zdravstvene djelatnosti mogle ispunjavati.

Komentirao je i današnji sastanak Stožera civilne zaštite RH sa županijskom načelnicima civilne zaštite te pročelnicima i voditeljima službi civilne zaštite. “Sastanak je redovni, pokazali su se kvalitetni, dobijemo određene smjernice, a od drugih kolega čujemo primjere dobrih praksi. Zasad ne razmišljamo o uvođenju novih mjera jer imamo najstrože mjere u Hrvatskoj. Otvorit ću zajednička pitanja, prvenstveno koja se tiču smještaja ljudi s blagim simptomima, i onih u domovima, da li moraju u bolnice ili mogu ostati gdje jesu jer pozitivni bez zdravstvenih problema zagušuju sustav na neki način. To bi se moglo dogoditi u ovoj županiji pa je bolje odmah reagirati. Predložit ćemo da se drugi zdravstveni prostori iskoriste za smještaj takvih ljudi, npr. Biokovka i druge ustanove, ili da zaraženi ostanu u domu ako tamo postoji prostor za samoizolaciju”, istaknuo je.

Zaključno je apelirao na građane da se drže mjera, a onima koji misle da je covid bezopasna bolest, poručio je da itekako može biti pogubna i opasna.

Komentiraj