Luetić: “U epidemiološkom smislu se nalazimo u kritičnoj fazi”

U teško stanje u Varaždinu i Čakovcu osobno se danas uvjerio predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić koji je komentirajući aktualnu situaciju naglasio kako se epidemiološki nalazimo u kritičnoj fazi.

“Stanje u sjevernim hrvatskim županijama je izrazito teško, sama činjenica da se privremeno ili trajno pune šatori govori o stanju epidemije u Hrvatskoj. Od Domovinskog rata nismo imali situaciju da ljude smještamo u šatore. Ono što isto govori o stanju u sjevernim županijama jest činjenica da su oni na vrhu europske unije odnosno najlošije regije po epidemiološkim parametrima”, kazao je Luetić u razgovoru za RTL Danas.

Naglasio je: “Jasno je da smo epidemiološki u kritičnoj fazi”, dodavši da u čakovečkoj bolnici nisu još u toj fazi, ali svjedoče svakodnevnom punjenju bolnice.

“Treba reći s obzirom na broj preminulih od koronavirusa da ako se ovaj tempo nastavi da će to koronavirus biti vodeći uzrok smrti na dnevnoj razini u Hrvatskoj”, poručio je.

O stanju u KB Dubrava

“Što se tiče KB Dubrava svjedočimo tome da se svakodnevno otvaraju novi odijeli, gotovo svakodnevno se prima od 20 do 30 pacijenata. Sada smo popunili kapacitete od 450 ležajeva, a maksimum nam je oko 600, a kada to popunimo, morat će se tražiti alternativna rješenja. Svi mi koji radimo s covid pacijentima, a u kliničkoj medicini smo i po 20 i nešto godina,  nismo navikli da ovoliko smrtnih ishoda”, naglasio je.

O najavljenim oštrijim epidemiološkim mjerama

“Što se tiče strožih mjera, već 2. studenog smo ih tražili a od tada se broj oboljelih udvostručio a broj onih na respiratoru utrostručio. Treba ih hitno donijeti jer jedino njima ćemo staviti kontrolu nad epidemijom”.

 

 

Komentiraj