U tijeku su dvije vrlo kvalitetne i zanimljive zagrebačke izložbe, dviju autorica koje su generacijski i po senzibilitetu srodne i bliske: izložba „Iza piksela“ akademske grafičarke Mije Vučić u Galeriji Vladimir Filakovac Centra za kulturu Dubrava i izložba „Mjeseci“ autorice Ivane Vulić, postavljena u Galeriji Događanja u sklopu Centra Knap u Zagrebu. Izložba Mije Vučić otvorena je do 8. ožujka, a Ivane Vulić do 16. ožujka 2018.

Mia Vučić (Zagreb, 1981.) diplomirala je 2005. na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a 2010. godine završila je poslijediplomski specijalistički studij Grafika na ALU u Zagrebu, u klasi Nevenke Arbanas. Uz umjetničku grafiku, bavi se grafičkim dizajnom i edukacijom.

Novi ciklus digitalnih grafika nastavak je njezina dosadašnjeg tematiziranja ljudske otuđenosti u suvremenom svijetu novih medija i virtualne stvarnosti. Izražavajući se u mediju kombinirane tehnike kompjutorskih grafika (digigrafika), intervenira u njihove mogućnosti nastanka. Radovi prikazuju elemente kompjutorskog interfacea, odnosno vizualizirani software različitih programa za glazbu, snimanje i društvene mreže, u kombinacijama s vektorskom grafikom, linorezom ili crtežom olovkom. Kustosica izložbe Marijana Paula Ferenčić smatra kako „samom tehnikom izvedbe Mia Vučić sugerira paralelnu stvarnost našeg postojanja, pri čemu otisci kompjutorskih matrica i algoritama prostorno vremenskih vizualnih okvira, postaju podlogom za našu realnost, a optički sustavi računalnog pisma i crteža sadrže sve elemente slike koji stvaraju međuprostore zasebnih sfera i galaktika“. Tim postupcima Mia Vučić dobiva vizualno iznimno efektne matrice koje su bliske ne samo geometrijskoj apstrakciji, već i arhitektonskim nacrtima futurističkih građevina, struktura i gradova.

Slikarica Ivana Vulić (Zagreb, 1978.) završila je Studij industrijskog dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 2011., a kasnije je studirala slikarstvo na ALU u Zagrebu u klasi Đure Sedera te na Akademiji za umjetnost, arhitekturu i dizajn u Pragu 2005. Magistrirala je na ALU u Zagrebu 2010.

Ciklus slika „Mjesec“, nastajući od 2011. pa sve do danas, vremenski i slikarski obujmljuje dva ranija autoričina ciklusa i ukazuje na vrlo logičan strukturalni kontinuitet slikarskog mišljenja Ivane Vulić. „U ciklusu Mjesec preklapaju se figuracija i apstrakcija opipljivog i univerzalno-intimnog, stvarnog i simboličkog. Mjesec kao motiv gotovo postaje preslika autoričinih mentalnih slika. S jedne strane nalazi se Mjesec kao stvaran zemljin satelit, a s druge strane je Mjesec prikazan kao nedostižan simbol kroz stoljeća, tema mitova i znanstvene fantastike“, zapaža u katalogu izložbe Neva Lukić. Slažemo se s interpretacijom Neve Lukić kako slike Ivane Vulić nastaju na razmeđi snova i stvarnosti, „katkada više naginjući onom intuitivnom u čovjeku koje se pojavljuje netom prije utonuća u san, a ponekad odražavajući budnost realnosti“. Ivana Vulić uspjela je izbalansirati i izbrusiti vlastitu inačicu tradicije apstrakcije s elementima gustih pikturalnih nanosa materije i op-art efekata poteza koji nastaju spontano, izvan bilo kakve namjerne teorijske razine. Njezino slikarstvo nije konceptualno pretenciozno i otvoreno je traganju za estetskom cjelinom slike, što joj bez sumnje uspijeva, jer slike nisu nimalo dekorativne, trendovske ili površinski dopadljive bez dubljeg smisla.

Obje umjetnice vrlo konzistentno i kontinuirano rade na vlastitom likovnom jeziku, morfologiji i poetološkim modelima, ne obazirući se na trendove ili diktate, što treba istaknuti.

Komentiraj