Liječnici Covid odjela u Dubravi: “Poštujte mjere, da ne bude kasno”

RTL objavio je dojmljiv izvještaj s Covid odjela “najveće Covid bolnice u državi”, Kliničke bolnice Dubrava, koja je napunila šestu jedinicu intenzivnog liječenja.

“Otvara se i sedma. Ondje su najteži pacijenti i doslovno čim se jedan krevet isprazni – napuni se za čas. Ovaj tjedan stigli su i novi respiratori, a sutra ih dolazi još. U bolnici je i 20 high-flow uređaja za pacijente na visokom protoku kisika.

“Pacijenti s COVIDOM i kad imaju katastrofa nalaz i jako su loši, oni znaju biti jako lucidni. To zna biti potresno, jer vam je žao nekoga koga ćete uspavati i staviti na respirator, on je svjestan toga. Respirator je nešto što radimo samo kad je nužno. Nekoga ćemo staviti na respirator samo kad on bez njega ne bi preživio”, rekao je specijalizant anesteziologije u KB Dubrava Hrvoje Lasić.

Kažu nema smjene da netko ne umre. A umrlo je nekoliko pacijenata dok smo i mi bili na odjelu. U bolnici, ali i na respiratoru završavaju i mladi ljudi. Sve ih je više. Medicinske sestre i tehničari uz njih su 24 sata.

“Baš smo krenuli raditi njegu. Okupamo ih inače kao u šoku s vodom, s tim trljačicama, prilijepimo im naljepnice, obrijemo ih. Mažemo im usta kremom jer im se od tubusa usta suše. Promijenimo im posteljinu i onda su skroz čisti”, kaže medicinska sestra u KB Dubrava Matea Puhovski.
“Ovo je kao ratno stanje”

RTL je prije tri tjedna bio na istom odjelu i kreveti su bili prazni, a sada su puni. Čak šest jedinica intenzivne postalo je malo. Otvara se sedma s još 12 kreveta. U pomoć će ponovno drugi zdravstveni radnici. Ima onih koji se žale, ali kažu – svi bi da COVIDA nema. Ali ga ima. Ostali su raditi i mnogi koje dani dijele od mirovine.

“Mi često znamo reći da je ovo kao ratno stanje. Neki se smiju tome, neki se ne smiju, ali poanta je u tome da je sve samo nenormalno i da ima puno improvizacije, puno prilagođavanja, puno žrtvovanja, puno groznih sudbina – evo puno ljudi na respiratorima”, kazala je anesteziolog intenzivist u KB Dubrava Iva Smiljanić.

Svi oblače zaštitna odjela. Zna ih u istom trenutku biti i stotinu. “Pa već nam je to rutina postala, tako da pet minuta, ne treba nam više”, kazala je medicinska sestra u KB Dubrava Matea Šolić.

Iako im je teško, ne gube duh. “Malo ćemo ostati duže poslije smjene da si malo okitimo i da uljepšamo. Napravili smo adventski vjenčić od kolaž papira pa ćemo svaki put zalijepi jednu svijeću koju palimo dolje”, kazala je medicinska sestra u KB Dubrava Silvija Ćenan.

Kraj je studenog. Bolnica je gotovo puna. Unutra je 460 pacijenata. S još jednom intenzivnom jedinicom, kažu – to je sve što Dubrava može. Teško da će se moći otvoriti i osma. Dok ne viđaju svoju obitelj, mole druge da poštuju mjere. Dok ne bude prekasno.”

Komentiraj