Ligue 1 ostaje na 20 klubova, odluku još moraju potvrditi glavna skupština i Savez

Danas je francusko Udruženje profesionalnih klubova (LFP) održalo sjednicu Izvršnog odbora na kojoj je s 23 glasa za i dva suzrdžana izglasana rezolucija za glavnu skupštinu udruženja u kojoj se predlaže da format natjecanja elitne francuske lige za sljedeću sezonu ostane nepromijenjen.

Podsjetimo (kao što smo jedini u državi tada ispravno i izvijestili) Državno vijeće Francuske je 9. lipnja na temelju prijave od strane Lyona, Toulousea i Amiensa donijelo odluku u kojoj se između ostalog smatra pravno neosnovanim izbacivanje Toulousea i Amiensa iz prve lige jer aktualni ugovor o formatu natjecanja između LFP-a i Francuskog nogometnog saveza ističe 30. lipnja, a novi još nije potpisan. U medijima se ovakva odluka, ne samo u čitavoj Hrvatskoj već i diljem Europe, tumačila kao ‘naredba’ državnog vijeća da se liga proširi, te slavio ostanak i pobjeda spomenutih klubova.

>> Nastavljaju se pravne zavrzlame s izbacivanjem Toulousea i Amiensa iz Ligue 1

Što se tiče današnje odluke IO-a LFP-a, u priopćenju se navodi da je nakon detaljnog istraživanja izazova koji dolaze s širenjem Ligue 1 u sljedećoj sezoni zaključeno da je najbolje ostati pri trenutnom formatu zbog opterećenja kalendara natjecanja, kako onog profesionalnih liga, tako i onog koji kroji savez, te da bi promjene u smjeru širenja imale posljedice za zdravlje nogometaša.

Također se u priopćenju navodi da su u obzir uzeti i svi eventualni financijski utjecaji takve odluke, podjela novca od TV i ostalih prava, ali i posljedice promjene ugovora s TV kućama koje rade prijenos Ligue 1.

Zaključno je IO sazvao glavnu skupštinu LFP-a za 23. lipnja i tada će ova odluka prema očekivanjima svih upućenijih dionika postati konačna, a nastavno na taj događaj do 30. lipnja potpisat će se ugovor sa savezom o propozicijama natjecanja za sljedeću sezonu.

Ovime je, ukoliko ne bude zaista neočekivanih preokreta, okončana borba Toulousea i Amiensa da za zelenim stolom izbore ostanak, sportski rezultat za koji su se (zbog odluke vlade da se zbog pandemije koronavirusa sva sportska natjecanja zabrane do rujna) bili uskraćeni boriti na travnjaku.

Komentiraj