Le Drian: IS napreduje prema unutrašnjosti Libije a cilj je nafta

Screenshot

Islamska država koja je već dobro utvrđena na libijskim obalama počela je napredovati prema unutrašnjosti zemlje a cilj joj je pristup izvorima nafte, rekao je u ponedjeljak francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian.

“Oni su u Sirti, proširuju teritorij na 250 kilometara obale, ali počinju i ulaziti prema unutrašnjosti s tendencijom pristupa nalazištima i skladištima nafte”, rekao je.

IS broji između dvije i tri tisuće boraca u Libiji, među kojima 1.500 u Sirti, rodnom gradu Muamera Gadafija, 450 km istočno od Tripolija.

Skupina se želi dokopati naftnih izvora, kazao je francuski ministar.

Libija koja je u kaosu nakon Gadafijeva pada, trenutno ima dva parlamenta – jedan u Tripoliju, a drugi, koji priznaje međunarodna zajednica, u Tobruku na istoku zemlje.

“Potrebno je da hitno prestanu sukobi među stranama u samoj LIbiji inače će pobjednik biti Islamska država”, rekao je francuski ministar obrane.

Proteklog vikenda u Rimu je održan sastanak dvadesetak zemalja i međunarodnih organizacija pod supredsjedanjem Italije i Sjedinjenih Država o stanju u Libiji s kojega je pozvano na trenutačni prekid vatre i brzo formiranje vlade nacionalnog jedinstva kako bi se prekinuo kaos koji vlada u zemlji.

Komentiraj