Lavrov kaže da ne smije biti “preduvjeta” za dijalog u Venezueli

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u subotu je za posjeta Surinamu izjavio da za dijalog o rješavanju političke krize u Venezueli ne treba biti “preduvjeta”.

Oštro suprotstavljene vlada i oporba Venezuele vode dijalog uz posredovanje norveške vlade. Oporba predvođena predsjednikom parlamenta Juanom Guaidom ustraje na tome da predsjednik Nicolas Maduro odstupi s položaja i dopusti prijelaznoj vladi da sazove nove izbore.

Guaido se, pozivajući se na ustav i tvrdeći da je Madurov izbor 2018. bio nezakonit,  u siječnju proglasio predsjednikom. Njega je za predsjednika priznala većina zapadnih država dok Madura, koji zadržava svoj položaj, podržavaju Rusija, Kina i Kuba. Maduro Guiada zove marionetom SAD-a i proziva da želi državni udar.

“Mi smo, baš kao i naši prijatelji u Surinamu, uvjereni da se rezultat može postići kroz izravan dijalog vlade i oporbe bez preduvjeta i bez bilo kakvih prijetnji koje čujemo iz raznih prijestolnica”, rekao je Lavrov pored ministra vanjskih poslova Surinama Yldiza Pallack-Beighlea u Paramaribu.

Spominjanje “prijetnje” je poruka SAD-u koji je rekao da je “na stolu” i vojna intervencija za rješavanje krize u Venezueli.

Lavrov je ranije ovoga tjedna izjavio da je oporba Venezule u kontaktu s Moskvom te da svijet treba poticati dijalog u toj zemlji umjesto da nameće svoje planove.

Komentiraj