Lagano dolazi kraj za benzince i dizelaše: Fiat najavio postupni prelazak na električne automobile

Ovaj tjedan Fiat je najavio prelazak na električne automobile, preciznije, s povlačenjem benzinaca i dizelaša namjeravaju početi od 2025. godine, dok će nakon 2030. godine u ponudi imati samo automobile s električnim motorima, donosi Engadget.

Tvrtka tako planira postupno ukinuti vozila s motorom s unutrašnjim izgaranjem.

“Naša je dužnost čim prije ponuditi tržištu električne automobile koji ne koštaju više od onih koji imaju motore s unutarnjim izgaranjem, u skladu s padom troškova baterija”, rekao je izvršni direktor Fiata Olivier François. “Istražujemo prostor održive mobilnosti za svei ovo je naš najveći projekt. Između 2025. i 2030. naša će linija proizvoda postupno postati samo električna. To će biti radikalna promjena za Fiat”, iznio je François.

Na tom tragu, Fiat je u nekim regijama nedavno objavio električnu verziju popularnog modela Fiat 500, inače dizajniranog prvenstveno za gradsku vožnju. Barem će zasad i dalje biti dostupan i standardni 500. Kao što primjećuje Autocar, Fiat želi pomoći u poboljšanju pristupa električnim vozilima, unaprijediti infrastrukturu stanica za punjenje, kao i dati svoj doprinos što čišćem zraku.

“Odluka o pokretanju novog, samo električnog modela Fiat 500 donesena je prije COVID-19”, rekao je François. “Već tada smo bili svjesni da svijet više ne može poduzimati nikakve” kompromise”.

Osim Fiata, više proizvođača automobila planira prelazak na električni pogon u sljedećem desetljeću, ili barem najavljuju da će to učiniti. Mini, Volvo i Ford (barem u Europi) žele izvršiti promjenu do 2030. godine, a Honda je postavila 2040. godinu kao rok za promjenu na vozila s e-motorima.

Komentiraj