laboratorijkulturefelix.hr

LABORATORIJ KULTURE FELIX Poziv na upis u jedinstvenu radionicu ‘Sve o filmu od A do Ž’

Laboratorij kulture – Felix poziva vas da naučite ‘Sve o filmu od A do Ž’, od povijesti filma do gotovog autorskog djela.

Radionice će se održavati u prostoru Zagreb filma u centru Zagreba, a polaznici će naučiti sve o povijesti filma, ali i na praktičnom primjeru će doznati kako nastaje film i to uz poznate snimatelje, scenografe, majtore tona, filmske šminkere i kostimografe, skladatelje i montažere. Na kraju radionice ‘Sve o filmu od A do Ž’ će predstaviti svoj film na temu tolerancije. Radionica je namijenjena djeci i mladima od 14 do 18 godina, a kreće od listopada.

Predavači su profesionalno potvrđena imena, od teoretičara filma, redatelja, snimatelja, ton majstora, montažera, kostimografa, maskera, skladatelja, scenografa, majstora rasvjete, novinara, urednika… Tako ćemo saznati gdje je i kad rođen film? Tko je snimio prvi film u Zagrebu? Tko su bili prvi glumci, a koje su bile prve teme? Kako se piše scenarij? Čemu služi? Kako priču iz glave staviti na papir?

Laboratorij kulture – Felix predstavlja filmsku radionicu koja je namijenjena mladima i na kojoj će polaznici svoju kreativnost moći izraziti radeći na vlastitom filmu.

“Ideja o filmskoj radionici nastala je unutar skupine vrhunskih profesionalaca koji mladima žele prenijeti svoja znanja i koji žele potaknuti interes za brojnim zanimanjima koja nudi filmska umjetnost. Među predavačima su i dobitnica Zlatne Arene, kostimografkinja Željka Franulović, nagrađivani filmski snimatelj Branko Cahun te brojni drugi zanimljivi predavači koji će na konkretnim primjerima pokazati kako korak po korak nastaje film. Posebno je poticajan i prostor u kojemu će se radionica održavati, u šarmantnom okruženju Zagreb filma na zagrebačkom Kaptolu. A na kraju će polaznici uz pomoć predavača snimiti i vlastiti film na temu tolerancije”, najavljuje osnivačica Laboratorija kulture – Felix, Mirjana Novak Perjanec, dugogodišnja suradnica i asistentica režije na brojnim filmskim i televizijskim projektima u Hrvatskoj.

“Filmska edukacija iako u svijetu prisutna već gotovo stoljeće, u našem je kontekstu često bila nedostatna. Velika glad učenika, studenata i polaznika za filmskim obrazovanjem, kao i odmah vidljivi rezultati i napredak, samo su potvrdili postojanje velike potrebe za audiovizualnom edukacijom. Proučavanje filmske povijesti, estetike, teorije i prakse nesumnjivo će doprinijeti kako kognitivnom tako i emotivnom promišljanju, ali i sazrijevanju svakog polaznika. Filmska škola izvan akademske zajednice odavno je bila nužnost. Sada je napokon došlo vrijeme da postane realnost”, najavljuje povjesničar filma i jedan od predavača, Daniel Rafaelić.

Upisi traju do kraja rujna, a radionice započinju u listopadu.

Upis i informacije proučite na internetskoj stranici www.laboratorijkulturefelix.hr te na Facebook stranici www.facebook.com/laboratorijkulture/.

laboratorijkulturefelix.hr
Radionica je namijenjena djeci i mladima od 14 do 18 godina, a kreće od listopada

Komentiraj