KUŠČEVIĆ ‘Izvješće povjerenstva o sukobu interesa velikim dijelom je manjkavo’

HINA/ Miroslav Lelas/

Izvješće o radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa za prošlu godinu u velikom je dijelu manjkavo, mišljenje je Vlade upućeno sa sjednice u četvrtak u Hrvatski sabor.

“Izvješće smo pomno analizirali i ono je u velikom dijelu manjkavo”, rekao je ministar uprave Lovro Kuščević.

Obrazložio je da je Povjerenstvo, uz ostalo, u Izvješću propustilo navesti da je sudjelovalo u radu radne skupine za izradu novog zakona o sprječavanju sukoba interesa te da su, kako je dodao, dali “svoj nemjerljiv doprinos u izradi tog zakona”.

“Isto tako, u odnosu na navode kako su se zauzeti stavovi i tumačenja Povjerenstva odrazili i u praksi upravnih sudova u provođenju kontrole zakonitosti rada Povjerenstva i u tumačenju Ustavnog suda Republike Hrvatske, mislimo da bi bilo uputno navesti na koje se to konkretne odluke odnosi, radi vjerodostojnosti samih tih navoda”, dodao je Kuščević.

Utvrđeno je i da priloženo financijsko izvješće nije u skladu s podacima sustava Državne riznice, naveo je još ministar uprave, kao i da nije priložena pripadajuća procjena fiskalnog učinka koja se, sukladno poslovniku Vlade, prilaže uz sve akte koje Vlada usvaja.

Za sufinanciranje nabave udžbenika 6 milijuna kuna

Vlada je donijela i odluku o sufinanciranju nabave udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za potrebe učenika osnovnih i srednjih škola za tekuću školsku godinu 2018./2019. u iznosu od  6 milijuna kuna za ovu godinu.

Pravo na sufinanciranje u visini 50 posto od cijene udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za obvezne nastavne predmete za određeni razred ostvaruju učenici osnovnih i srednjih škola koji su članovi kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade, sukladno propisu kojim se uređuje područje socijalne skrbi, a koji po drugim osnovama ne ostvaruju to pravo, navela je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Riječ je o odluci čije je donošenje kasnilo te se ministrica Divjak zbog toga i ispričala, prije te na samoj sjednici, jer više od 8000 korisnika socijalne pomoći nije primilo novac namijenjen za sufinanciranje školskih udžbenika. Divjak je zbog tog propusta zatražila i očitovanje od nadležnih u svome Ministarstvu.

“Vjerujem da će usvajanjem odluke biti riješen ovaj problem”, rekao je premijer Andrej Plenković.

Vlada je izmijenila i dopunila Mrežu osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova i programa obrazovanja kojima je usvojila dostavljene prijedloge Zagrebačke županije, Krapinsko-zagorske županije, Varaždinske županije, Primorsko-goranske županije, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Zagreba, Grada Zaprešića, Grada Krapine, Grada Varaždina, Grada Slavonskoga Broda, Grada Splita, Grada Labina,  Grada Dubrovnika, Grada Čakovca te Općine Stubičke Toplice.

Također, Vlada je Ministarstvo znanosti i obrazovanja zadužila da do početka 2019. godine donese smjernice za izradu nove mreže školskih ustanova, u skladu s ciljevima Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Prihvatila je i biti pokrovitelj obilježavanja spomendana „9. siječnja – Dan donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države“ te 100. obljetnice odcjepljenja Međimurja od mađarske vlasti i pripojenja matici domovini, u Čakovcu, 9. siječnja iduće godine, kao i obilježavanja 75. godišnjice donošenja Odluke o pripojenju Zadra matici zemlji Hrvatskoj, u Zadru, 25. rujna.

Komentiraj