Goran Jakus/PIXSELL

KUŠČEVIĆ “Hasanbegović je častan, pošten i vrijedan čovjek”

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević gostovao je večeras u Dnevniku NoveTv, gdje je komentirao stanje u svom ministarstvu, svoje prve korake te ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Na pitanje treba li Hasangegović podnijeti ostavku, Kuščević kaže da koliko ga poznaje, Hasanbegović je protiv svih totalitarnih režima. “Radi se o časnom, poštenom i vrijednom čovjeku koji je priznat kao stručnjak i mislim da ovo sve ove afere koje mu se lažno inputiraju koriste upravo za to da se skrene pozornost s problema koje je on našao u svom sektoru”, rekao je.

Rekao je da su na današnjoj sjednici Vlade određeni zamjenici i pomoćnici, te kako se radi na tome da se vrlo brzo dovrši proces dobivanja zamjenika, koje će birati ministri na prijedlog Domoljubne koalicije i MOST-a. “Prvi koraci su pokrenuti RH. Što se mog resora tiče mi moramo urediti sustav prostornog uređenja i graditeljstva. Moramo praviti kvalitetne prostorno planske podatke i pokrenuti građevinu u RH”, rekao je Kuščević.

Najavio je da nastavljaju s gradnjom POS-ovoh stanova. “Legalizacija je jedan dobar proces koji je započela HDZ-ova Vlada prije 5 godina i evo 4 godine se provodi. Loše što je napravljeno u toj legalizaciji je uvođenje Agencije za ozakonjenje”, kaže ministar dodajući kako su u HDZ-u godinama uzpozoravali da to nije dobar potez. “Mišljenja smo da je bilo bolje ojačati ispostave gradske i županijske na terenu”.

Kuščević dodaje da je prioritet olakšati ubrzanu izgradnju, a prvo je potrebno urediti sustav. “Mi danas imamo prenormiranu RH. Prenormirane zakone, imamo često koliziju zakona i nekad tri zakona reguliraju isti predmet i to nerijetko na razne načine. Također, potrebno je transparentno i brže raditi prostorne i urbanističke planovi i ubrzati proces izdavanja građevinskih dozvola”, rekao je Kuščević i potvrdio kako će mijenjati zakone.

“Mi već sada imamo spremne izmjene zakona, imamo čak i primjedbe naših prethodnika. Zakon o prostornom uređenju, Zakon o građenju i Zakon o inspekciji”, dodaje. Za kraj je istaknuo kako je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja prilično uređeno, ali iz dana u dan nailaze na nove probleme. “Postoje tu određene stvari koje nisu dobro napravljene, postoje stvari koje su već trebale biti dovršene, poput ZIS-a. Trebao je biti gotov, uveden. Uveden je tek u oko 70 posto naših ispostava. Tu imamo e-dozvolu, koja je u naravi vrlo dobar projekt, međutim rekao bih, u gruboj robau izvedbi i vrlo teško se provodi. Dakle, imamo stvari koje su trebale biti gotove i mi ćemo nastaviti na njima raditi, dovršiti ih i usavršiti kako bi poboljšali naš sustav prostornog uređenja i graditeljstva”, zaključio je Kuščević.

Komentiraj