KURZ: “Kriza zbog koronavirusa potrajat će jako dugo”

Austrijski kancelar Sebastian Kurz upozorio je u srijedu da će iznimna situacija u zemlji nastala zbog koronavirusa potrajati “jako, jako dugo”, istaknuvši da će “svijet nakon nje biti potpuno drukčiji”.

Austrija, zemlja s 8,8 milijuna stanovnika u kojoj je potvrđen 1.471 slučaj Covida-19 od ponedjeljka je u gotovo potpunoj izolaciji a gospodarska djelatnost se održava na “najnižoj razini”, rekao je predsjednik vlade u razgovoru za mrežu Krone.tv.

Posljedice pandemije “zaokupljat će nas još mjesecima”, upozorio je, obećavši da  će vlada “činiti sve kako bi pomogla poduzećima i zajamčila radna mjesta”.

Čelnik austrijskih konzervativaca koji vlada zajedno sa Zelenima, priznao je da ova kriza dovodi u pitanje model globalizacije i da će utjecati na to “kako se ponašamo jedni prema drugima i kako živimo”.

Ujedno je izrazio žaljenje što u Europskoj uniji “solidarnost ne funkcionira kada stvari postanu ozbiljne”.

Austrija je i sama bila na meti kritike susjedne Italije kada je prošlog tjedna iznenada zatvorila granicu s tom zemljom.

Čelnica državne agencije za zapošljavanje (AMS) u Beču upozorila je u srijedu da će nezaposlenost “snažno porasti” pošto je samo u ponedjeljak 450 tvrtki podnijelo zahtjev za otpuštanje dijela radnika.

Austrija, jedna od najbogatijih europskih zemalja, imala je 2019. stopu rasta od 1,6 posto, što je više od prosjeka EU-a. Zemlja je 2018. i 2019. ostvarila proračunski suficit od 0,7 posto.

Ministar financija Gernot Bluemel predvidio je u srijedu da će zemlja ove godine imati deficit od barem 1 posto BDP-a.

Austrija je prošlog tjedna objavila da je izdvojila 4 milijarde eura kako bi spriječila nesolventnost poduzeća, potaknula zadržavanje radnika na svojim radnim mjestima i pomogla samostalnim djelatnostima u borbi s Covidom-19.

Danas je vlada priopćila da je namijenila do 38 milijardi eura ukupno za potporu gospodarstvu.

“Nedvojbeno smo suočeni s najvećom krizom od Drugog svjetskog rata”, rekao je vice kancelar Werner Kogler, iz redova Zelenih, dodajući da će ekonomske posljedice pandemije biti veće od onih financijske krize 2008.

Komentiraj