Borna Subota/EXE produkcija

Kulturni turizam i perspektivne razvoja religijskog turizma u Hrvatskoj

“Unatoč bogatoj sakralnoj baštini i svetištima, samo 0.5 posto putovanja u Hrvatskoj motivirano je vjerskim razlozima. U Europi je taj postotak puno veći i iznosi oko 12 posto. S obzirom na razvijenu turističku infrastrukturu i ponudu, Hrvatska ima veliki potencijal za razvoj ovog oblika turizma, koji osim duhovne ima i ekonomsku dimenziju”, rečeno je na završenom osmom Turističkom forumu kontinentalne Hrvatske koji se na temu ‘Kulturni turizam i perspektivne razvoja religijskog turizma u Hrvatskoj’ održao u Franjevačkom samostanu u Vukovaru.

Ovaj spomenik nulte kategorije smješten iznad Dunava na jednom od najljepših mjesta u gradu, u potpunosti je uništen u Domovinskom ratu. Obnovom mu se vratio stari sjaj, a u tijeku je integracija njegove kulturne i povijesne baštine u turističku ponudu Vukovara. Projekt je pokrenut, a sredstva su osigurana i iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

“Od ruševine do titule EDEN (Europske destinacije izvrsnosti) za destinaciju ‘Vukovar – Vučedol – Ilok’ na temu kulturnog turizma, prošlo je samo 25 godina. Vukovar je dobar primjer kulturnog, povijesnog, vjerskog turizma koji se međusobno isprepleću“, istaknula je Rujana Bušić Srpak, direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije.

Dodala je kako u toj županiji djeluju brojne vjerske zajednice, iznimno je bogato područje srednjovjekovnim sakralnim spomenicima i crkvama sa samostanima, tu su dva svetišta – u Ilači i Šumanovcima, džamija u Gunji…

Profesor Zdenko Cerović s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji iznio je podatak da se prihod od vjerskih događanja u Hrvatskoj procjenjuje na 805 milijuna kuna, a našu zemlju godišnje posjeti 1.7 milijuna turista čiji je dolazak motiviran vjerom. Turisti se najviše odlučuju za posjet marijanskim svetištima kojih je u Hrvatskoj dvadesetak, u prosjeku ih posjeti 1.2 milijuna hodočasnika.

Prof. dr. sc. Zdenko Cerović

Predstavljen je i konkretan projekt sakralne baštine otoka Brača, a Aldin Dugonjić iz Halal centra u Zagrebu prezentirao je prednosti halala za razvoj turizma u Hrvatskoj.

“Iznimno mi je drago što smo u Vukovaru otvorili ovu temu s obzirom na veliki interes u svijetu za vjerski turizam. Eminentni stručnjaci, predstavnici turističkih zajednica i ministarstava, komore, vjerskih zajednica, putničkih agencija i hotelskog sektora u dva dana predstavili su mogućnosti i perspektivu razvoja vjerskog turizma. Riječ je o iznimno važnoj temi koja može generirati povećanje turističkih statistika i osobito razvoj malih sredina u kontinentalnom dijelu Hrvatske, koje još nisu prepoznate kao turističke destinacije “, istaknula je Sunčana Matić iz LUX promocije, agencije koja je ove godine uz HGK – Županijsku komoru Vukovar i TZ Vukovarsko-srijemske županije suorganizator sajma.

Sunčana Matić, Rujana Bušić Srpak, Vinka Ivanković predsjednica županijske komore.

Komentiraj