KUJUNDŽIĆ “Pojedinačne incidente treba sankcionirati”

hina

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je da je razgovarao s predstavnicama Rode te da će sve nepravilnosti koje su bile, a gdje postoje dokazi – imenom i prezimenom liječnika i ordinacije, bolnice provjeriti.

Podsjetimo, predstavnice udruge Rode Ministarstvu zdravstva danas su uručile 400 bolnih svjedočanstava žena iz hrvatskih bolnica, koja su skupile u protekla dva i pol dana, potaknute izjavom Mostove zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić u Hrvatskom saboru da su joj u KBC-u Split obavili kiretažu bez anestezije.

“Dopuštam da je bilo propusta”

Ministar je u emisiji Tema dana HRT-a istaknuo da je anestezija kompleksniji problem, te da puno puta pacijentice ni ne osjete kad dobiju lokalnu anesteziju pa nerijetko misle da nisu dobile ništa. “Toliko je ubod iglom neosjetljiv da nekad pacijentice misle da nisu dobile”, kazao je Kujundžić.

“Postoje smjernice i algoritmi kako se radi, ali dopuštam da je bilo propusta i nepravilnosti i takve stvari treba sankcionirati prvenstveno da bi preveniralo da se takve stvari opet dogode”, rekao je ministar.

Na konkretno pitanje o kiretaži, Kujundžić je kazao da žene imaju pravo i da dobivaju anesteziju kod tog postupka. Dodao je i da postoji nekada vremenski odmak kada je uzimana hrana i piće i kada se ne može dati opća anestezija, tada se pristupa lokalnoj anesteziji.

“Postoje pravila struke koja se ne mogu preskakati. U protivnom izgubite pacijenta na stolu. Nekada mi liječnici biramo bolje malo boli, a siguran život, nego izgubiti život zato što bismo okupirali totalno bol”, kazao je Kujundžić te dodao kako velika većina hrvatskih liječnika i sestara radi u skladu s pravilima struke i etike.

“No, vjerujem da ima i pojedinačnih incidenata i to trebamo sankcionirati i učiniti sve da ih ima što manje, ako je moguće da ih uopće nema”, kazao je Kujundžić.

Rekao je i da će nadzor u pojedinim bolnicama krenuti već sutra, a određene rezultate imat će za 2-3 tjedna, piše HRT.

Komentiraj