KRSTIČEVIĆ: “Vladin zrakoplov sutra u Litvu zaraženim hrvatskim vojnicima vozi pomoć”

Ministar obrane Damir Krstičević u subotu je izjavio kako se sutra u Litvu, gdje se nalaze četiri hrvatska vojnika pozitivna na koronavirus, šalje dodatna medicinska oprema i stižu liječnici iz Njemačke.

Krstičević je, prilikom obilaska u potresu oštećenih objekata u Mariji Bistrici, rekao da je Hrvatska vojska još jednom iskazala spremnost te da su na raspolaganje stavili dronove koji pomažu u procjeni štete u potresom pogođenim područjima.

“Vidjeli ste da smo stavili na raspolaganje sposobnosti dronova, tj. tehnologije, da smo na terenu s lokalnom zajednicom i sve podateke dajemo stručnim službam. Oni mogu koristiti sve te podatke u planiranju vezano uz oporavak”, rekao je Krstičević i doda da prate situaciju.

“Suosjećam sa svim ljudima i svom štetom koja je ogrommna. Trebamo se držati zajedno, svatko treba odraditi svoj dio posla u ovim procesima. Sve skupa će trajati, ali korak po korak da se Hrvatska obnovi i da ljudi mogu kvalitetno živjeti”, rekao je. Na terenu je trenutno pedesetak dronova Hrvatske vojske koji su snimili svaki dio prostora i tako dali vrijedne podatke. Na raspolaganje zajednici stavili su i ekspedicijski kamp.

Danas su se hrvatski vojnici vratili iz Afganistana. “To je operacija koju smo morali napraviti. Dečki iz 11. kontingenta napravili su sjajan posao, predstavili Hrvatsku na pravi način, doprijenijeli miru i sigurnosti, ali 20-ak dana nismo našli načina kako ih vratiti. Primarna nam je sigurnost i zdravlje. Oni su se vratili, sa svojim obiteljima su, u jednom dijelu samoizoalcije su”, kazao je.

Dodao je da se u nedjelju planira nova operacija: “Sutra ćemo isto napraviti jednu operaciju vezanu uz Litvu gdje imamo četiri pripadnika hrvatske vojske koji su pozitivni. Procijenili smo da trebamo dodatno ojačati naš medicinski tim i poslati dodatnu medicinsku opremu. Angažirat ćemo Vladin zrakopov koji ujutro ide za Litvu s ciljem da pruužimo dodatnu medicinsku potporu našim vojnicima u Litvi. Avion će sletjeti u Berlin i pokupiti sedam liječnika iz Njemačke jer smo zajedno u borbenoj skupini u Njemačkoj. Pratimo aktivno situacije, tj. operacije hrvatske vojske i donosimo odluke vodeći računa o sigurnosti svakog hrvatskog vojnika”, zaključio je ministar obrane.

Komentiraj