Ministar obrane Damir Krstičević i izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman razgovarali su u utorak u Zagrebu o proširenju suradnje na području obrane, uključujući i pitanje nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova za Hrvatske ratno zrakoplovstvo (HRZ), potvrdio je hrvatski ministar u izjavi za novinare nakon sastanka s izraelskim kolegom.

Ministarstvo obrane (MORH) u srpnju je uručilo zahtjev za ponudom (Request for Proposal, RfP) za višenamjenski borbeni avion u pet država – Grčku, Izrael, Južnu Koreju, Švedsku i SAD. Grčka i SAD Hrvatskoj nude zrakoplove F-16, Koreja zrakoplov FA-50, Švedska Gripen JAS-39, a Izrael američki F-16 preinačen za posebne potrebe, tzv. F-16 Barak. Zrakoplovna industrija Izraela ima veliko iskustvo u nadogradnji vojnih zrakoplova a među njima je i F-16 koji je već 37 godina njihov osnovni borbeni zrakoplov.

Izraelsko ratno zrakoplovstvo je u okviru programa Barak 2020. prije tri godine dovršilo sveobuhvatnu nadogradnju zrakoplova Lockheed Martin F-16C/Ds.

“Razgovarali smo i o višenamjenskom borbenom zrakoplovu, edukaciji mladih časnika u Izraelu i proširenju suradnje na ‘cyber’ području”, kazao je Krstičević i dodao da MORH u studenom šalje u Izrael dva časnika na dodatnu edukaciju upravo na ‘cyber’ području.

Krstičeviću i Liebermanu ovo je treći susret od početka godine. Prvi susret je bio u siječnju, kada je ministar kao dio vladinog izaslanstva premijera Andreja Plenkovića posjetio Izrael i kada su dvije strane potpisale sporazum o sprečavanju katastrofa i reagiranju u hitnim situacijama.

“Drugi puta smo se sastali u ožujku i potpisali sporazum o obrambenoj suradnji, kao podlozi za suradnju na 20-ak područja, a danas je s ministrom Liebermanom došlo i veliko izaslanstvo s predstavnicima tvrtki na području vojne industrije i IT sektora”, kazao je Krstičević.

Izraelski ministar je izrazio nadu u jačanju odnosa između dviju oružanih snaga i razmjeni mišljenja o mnogim strateškim pitanjima, posebice spomenuvši terorizam kao jedan od najvećih izazova ne samo više na Bliskom istoku već i u Europi.

“Borimo se protiv terora niz godina, svaki dan. I danas je troje naših građana ubijeno”, kazao je Lieberman, aludirajući na današnji napad naoružanog Palestinca koji je ubio tri izraelska čuvara i ranio četvrtog u napadu u židovskom naselju Har Adar.

“Danas je možda najveći izazov s kojima se suočavamo islamski terorizam (…) u prošlosti je meta uvijek bio Izrael i žao nam je što moramo reći da je Europa postala druga arena. Cijenimo spremnost Hrvatske da se bori protiv terora”, istaknuo je Lieberman i podsjetio na hrvatske vojnike koji sudjeluju u misijama u Afganistanu, Kuvajtu i koaliciji protiv Islamske države.

Lieberman smatra da bi hrvatsko-izraelska suradnja mogla ići i u tom pravcu.

“Nadamo se plodnoj suradnji s Hrvatskom i opipljivim rezultatima”, zaključio je izraelski ministar.

Lieberman se nalazi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj. Sastat će se s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem. U srijedu se održava poslovna konferencija s predstavnicima tvrtki iz obje države.

Komentiraj