Matija Habljak/PIXSELL

KREGAR “Čekam naslov u novinama da je djevojčica oštetila službeni automobil”

Profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Josip Kregar u utorak je za N1 komentirao prometnu nesreću ministrice Gabrijele Žalac.

Podsjetimo, ministrica je u subotu sudjelovala u prometnoj nesreći u kojoj je teže ozlijeđena desetogodišnja djevojčica. Vozila je vez važeće vozačke dozvole koja joj je istekla prije dvije i pol godine. U ponedjeljak je premijeru ponudila ostavku, no on je nije prihvatio.

“Što vrijeme više prolazi, to je više pitanja na koja nemamo odgovore. Ono što primjećujem je da svi koji daju izjave u ime Vlade govore o tome da je vozila s nevažećom vozačkom, ali ne radi se o tome uopće. Njezin krimen je činjenica da je udarila dijete. Ona je vozila cestom na kojoj se vozi s posebnim oprezom. Zbog čega, ne znamo. Ali to što je učinila je počinjenje kaznenog djela s teškom tjelesnom povredom, djevojčica je završila u bolnici”, rekao je Kregar.

Dodao je da je sljedeće za očekivati podizanje kaznene prijave. “Ne prekršajnu prijavu zbog dokumenta, nego kaznenu prijavu što je svojim autom ozlijedila dijete. Stupanj njene krivnje će se onda utvrđivati pred sudom. A to više nije mala stvar”, ističe.

“Ovdje se u prvoj izjavi imputira da je djevojčica neoprezno prelazila kolnik. Samo čekam naslov u novinama da je neoprezna djevojčica oštetila službeni automobil. Ovdje se radi o činjenici da je sve više elemenata pojavljuje koji ministricu okrivljuju”, kaže Kregar.

Uobičajena procedura je, dodaje, podnošenje kaznene prijave. “Imali smo dužnosnike u ovakvim ili težim situacijama, u kojima nije bilo spora, prijave su se podnosile, postupci provodili. Ne možemo unaprijed znati kakva je težina povrede, niti zašto ona nije imala potrebnu pozornost – ali zašto nije na mjestu stala? Pa nije djevojčica istrčala i lupila automobil, nego je automobil lupio djevojčicu. Hoće li se pretvoriti u optužnicu, ocijenit će DORH. Ja očekujem da su elementi takvi da će doći do dizanja optužnice, ali su politički elementi ti koji prevladavaju – što prije zaboraviti da se dogodilo, što prije umanjiti štetu jer izbori dolaze”, navodi.

Komentiraj