Krale od pacijenata: Ivica Lukšić: “Dvije djelatnice KB-a Dubrava dobile izvanredni otkaz”

Ravnatelj KBC Dubrava Ivica Lukšić u srijedu je za RTL Direkt komentirao trenutno epidemiološko stanje u najvećoj Covid bolnici u Hrvatskoj. Trenutno je u KBC Dubrava hospitalizirano 158 pacijenata, a brojke oboljelih svakodnevno rastu. Među novooboljelima sve je više mlađih pacijenata.

“Na oprezu smo. Brojke rastu zadnjih tjedana i imamo iskustvo iz prijašnjih valova”, naglasio je Lukšić i dodao da, s obzirom na rapidan broj novozaraženih u srijedu, za dva tjedna ili manje očekuje se puno veći priljev hospitaliziranih bolesnika.

Smatra da je procijepljenost starijeg stanovništva rezultiralo time i da je manje smrtnih ishoda i manje starijih u bolnici. “U vrijeme najžešće epidemije ove zime imali smo nažalost i više od 20 smrtnih ishoda dan za danom. Sad se te brojke kreću od tri do pet”, dodao je.

Lukšić je naglasio postoji razlika u dobnoj strukturi i kliničkoj slici između drugog i trećeg vala. “Mi imamo sada bolesnike koji dolaze ranije i s težom kliničkom slikom, međutim pogoršanja su puno intenzivnija i brža nego što se to događalo prije”, kazao je te s dozom optimizma komentirao kako su to sada ipak bolesnici mlađe dobi kod kojih je oporavak bolji i brži.

“Zato je sreća u nesreći što smo s toliko cjepiva koliko imamo cijepili najstarije i najranjivije”, objasnio je.

Smatra da su za trenutnu epidemiološku situaciju i kliničku sliku oboljelih krivi novi sojevi, jer prije pojave britanskog soja takvih situacija nije bilo. Ipak, naglašava da bi situacija bila puno gora da nema cijepljenja.

“Danas, godinu dana od početka pandemije, smo puno toga naučili. Svi imamo veliko iskustvo, posebice mi u Dubravi i kolege koji su bili kod nas iz drugih bolnica ove zime”, rekao je i istaknuo da se puno toga u ovih godinu dana promijenilo i u samoj terapiji, a liječnici koji su došli iz drugih bolnica sada u svojim matičnim ustanovama imaju vlastite covid odjele.

Ravnatelj KBC Dubrava komentirao je i aferu oko djelatnica koje su krale od pacijenata. “Dali smo izvanredni otkaz objema djelatnicama jer imamo dokaze i činjenice koje nepobitno narušavaju mogućnost da takvi ljudi dalje rade u KBC Dubrava. Riječ je o medicinskoj sestri i bolničarki”, rekao je i zaključiuo da je to bio veliki šok za sve djelatnike te da su poduzeli sve mjere.

Komentiraj