Koturaljkanje se vratilo u modu

Borna Filic/PIXSELL

Koturaljkanje se ovo ljeto vratilo u modu u nekim američkim klubovima, dok su se satovi plesa i umjetničkog koturaljkanja održavali u Queensu, gradskoj četvrti New Yorka, i na drugim otvorenim sportskim terenima u velegradovima.

Nakon postupnog prolaska karantene, razne zdrave i sportske aktivnosti na otvorenom, a najviše rekreativno bicikliranje, su zabilježili veliku popularnost i prihvaćani su diljem svijeta. Ljudi u gradovima jedva su čekali priliku i dozvolu za “boravak na zraku” u parku, sportskim terenima, šetnicama.

Sve do južne obale Kalifornije, popularni sportovi vezani uz koturaljke su ponovo zaživjeli, jer su sportaši, koji su bili aktivni u mladosti, ponovo obuli cipele na četiri mala kotača. Vidljivo je da polaznici škole koturaljkanja nose zaštitne maske i održavaju razmak.

Za kraj pogledajmo povijesne snimke, koje su ovaj način kretanja zabilježile još 1907. godine, tu je i Charlie Chaplin, no povijest ovog sporta je stara stoljećima. U Lincolnu, glavnom gradu američke države Nebraska, postoji Nacionalni muzej koturaljkanja. Tamo se ističe kako je moderna verzija ovog sporta krenula u 18. stoljeću iz Nizozemske, a tada je bilo popularno i in-line rolanje.

Komentiraj