KOSOR “Na sastanak s Bajićem došao je i tadašnji ministar unutarnjih poslova Karamarko, mislim da je to vrlo znakovito”

Marko Jurinec/PIXSELL

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor u srijedu je za N1 televiziju komentirala Sanaderovo puštanje na slobodu i njegove izjave da se protiv njega vodi politički montiran proces te da je ona zatražila progon Sanadera od glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Kosor je rekla kako njegovi odvjetnici imaju cilj obraniti Sanadera, a da je ona kao predsjednica Vlade imala cilj zaštititi državu i državne interese, Ustav i zakone. “Naravno da ja nisam mogla ni htjela utjecati na DORH, ni naređivati, niti tražiti nešto – jer bi to bilo protuustavno. Jednako tako nisam mogla ni htjela na bilo koji način zaustavljati DORH, USKOK i njihove čelne ljude te policiju u tome da rade svoj posao u progonu osumnjičenih za teška kaznena djela”, rekla je Kosor.

O sastanku s Mladenom Bajićem, koji se stalno spominje, Kosor kaže kkao je na njega došao i tadašnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. “Mislim da je to vrlo znakovito”, poručila je bivša premijerka. “Taj sastanak naravno nije bio tajan, takvih je sastanaka u vladi bilo na desetke”, dodala je.

U to se vrijeme, sjeća se, intenzivno radilo na poglavlju 23 pregovora sa Europskom unijom, koje se odnosilo na pravosuđe, kao i na suđenja za ratne zločine u Haagu. Osim Bajića, na tim su sastancima bili prisutni i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin i mnogi drugi iz pravosuđa jer su u Bruxelles morali slati izvješća.

“Želi se da javnost zaboravi da su brojni svjedoci svjedočili i priznali kaznena djela. Oni žele da se to zaboravi”, kaže Kosor. “Pred osobom koja je danas izašla iz pritvora je težak put, ali ja s tim nemam veze”, dodaje.

>> FOTO: IVO SANADER NA SLOBODI BEZ JAMČEVINE I MJERA OPREZA “Politikom se više ne bavim, to je završena stvar”

Upitana mogu li takve optužbe imati političke implikacije, Kosor kaže da bi se ta pitanja trebalo postaviti Ustavnom sudu, ‘koji je postao nadvlast u Hrvatskoj’.

“U istrage su bili uključeni brojni ljudi DORH-a i USKOK-a, gospodin Dinko Cvitan, suci koji su donosili prvostupanjske i drugo stupanjske presude. Je li moguće, kako sada misli Ustavni sud, da su svi oni griješili u postupku i radili na političkom progonu?”, upitala je.

Još je jednom ponovila kako smo država u kojoj se Ustavni sud ponaša kao vrsta nadvlasti, što je pitanje i za sljedeći saziv Sabora. Zaključila je kako bi voljela da se ovakva pitanja stave na dnevni red u pregovorima o novoj Vladi.

Podsjetimo, Sanader je u srijedu nakon izlaska iz zatvora rekao kako je Jadranka Kosor pozvala glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i naredila mu njegov kazneni progon.

Istaknuo je i da ostaje pri svim tvrdnjama koje je iznio povlačeći se s funkcija u Vladi, a kasnije i HDZ-u. “Iza toga stojim i danas”, rekao je Sanader.

“U to vrijeme sam rekao da stranka ne ide dobro. Izgubili smo prvi krug predsjedničkih izbora, naš kandidat nije prošao u drugi krug i rekao sam da ako tako nastavimo ćemo izgubiti i izbore 2011. To se i dogodilo. Najavio sam da ću se kao počasni predsjednik jače angažirati u stranci. Nakon toga su sazvali predsjedništvo, izbacili me iz stranke. Potpredsjednica stranke (Jadranka Kosor) pozvala je (glavnog državnog odvjetnika Mladena) Bajića i naredila mu moj kazneni progon. On je to morao poslušati jer mu je isticao mandat 11. veljače. On je ponovno izabran za glavnog državnog odvjetnika”, kazao je Sanader.

Komentiraj