Kopić: “Livaju možemo zaustaviti timskom, kolektivnom igrom”

Ususret subotnjem derbiju na Poljudu u kojem se u sklopu 27. kola HT Prve lige od 18 sati pred rasprodanim tribinama sastaju Hajduk i Dinamo pred novinare su u Maksimiru izašli trener Željko Kopić i veznjak Amer Gojak.

Prvi čovjek struke zagrebačkog kluba je u najavi rekao: “U pozitivnom ozračju dočekujemo najveći hrvatski derbi. Veselimo se utakmici, veselimo se izazovu i radimo sve da budemo na pravoj razini te da odigramo kvalitetnu utakmicu na Poljudu. Imamo još sutra trening nakon kojeg ćemo odrediti spisak putnika. Još uvijek su pod upitnikom Theophile, Perić, Ademi i Ivanušec.”

Na pitanje kakvu utakmicu očekuje strateg Plavih je odgovorio: “Uvijek na derbiju na Poljudu imamo taktički kontekst s jedne strane, ali i energiju, intezitet i duel s kojima moramo biti pravi na drugoj strani. Na nama je da s natjecateljskog konteksta budemo pravi i da budemo spremni dobiti duel, da budemo pravi s intezitetom trke, ali i da u taktičkom kontekstu budemo na najvišoj razini te da se i u fazi obrani i u fazi napada s jasnim mehanizmima u igri nametnemo na terenu.”

U slučaju pobjede Dinama ispada li Hajduk iz trke za naslov: “Utakmica je bitna, kao i svaka druga. Vidjeli smo da smo i mi i naši konkurenti protiv ekipa koje se ne bore za sam vrh izgubili neke bodove na putu. Svaka utakmica je bitna i svaka donosi tri boda. U svakoj moraš biti pravi. HNL je ove godine zahtjevan, a i sam derbi nosi svoje. Trenutno imamo pet bodova prednosti i naravno da ćemo napraviti sve da ta razlika bude i veća.”

Kopić je derbi vodio na klupi obje momčadi: “Čast mi je što sam sjedio na klupi dva najveća hrvatska kluba. Mentalitet i pristup su drugačiji, ali i s jedne i s druge strane je maksimalni fokus na teren i maksimalna je priprema. I jedan i drugi klub žele dobiti tu utakmicu. Iz ovog konteksta sada isključivo sam koncentriran na svoju ekipu, da na pravi način odgovorimo izazovu i da napravimo sve da dođemo do tri boda.”

Hajduk više nije tako goropadan u zadnje vrijeme, a Dinamo se dižete. Kako na Hajduk gleda u ovom trenutku Kopić je rekao: “U samom pitanju ste dali odgovor. Mi smo u ovaj dio prvenstva ušli jako dobro nakon čega su nas poremetile ozljede i europske utakmice. Sad smo opet kvalitetniji energijom i gardom. I druge ekipe su na putu nešto kiksale. Situacija se mijenja iz tjedna u tjedan i sigurno da ovo kolo neće donijeti definitivnu odluku tko će biti prvak. Svaka utakmica je bitna da bismo korak do korak došli do tog konačnog cilja. Hajduk je odradio dva kvalitetne prijelazna roka. Ono što se dugo godina u Hajduku nije dogodilo je da su nosioci kvalitete u zimskom prijelaznom roku ostali. Samim time su pokazali najviše ambicije. Svjestan sam načina na koji će pristupiti utakmici. Njihove dobre i loše strane ćemo ostaviti za sebe i za pripremu utakmice. Prvenstveno je fokus na našu ekipu i kako se suprotstaviti njihovim dobrim i lošim stranama.”

Očekujete li Hajduk u formaciji s tri ili četiri igrača u zadnjoj liniji: “To je teško reći. Igrali su na oba načina. Pokušavaju ukomponirati Livaju i Kalinića što za sobom vuče neke druge rotacije. To ide u domenu trenera Hajduka, a na nama je da se znamo postaviti na obje opcije.” 

Kako zaustaviti Livaju: “Timskom, kolektivnom igrom. Jasnim taktičkim kontekstom kako odgovoriti na sve situacije na terenu. Svjesni smo Hajdukova načine igre. Fokus je na nama i to je jedino što je za našu svlačionicu bitno.”

Hoće li pun Poljud biti dodatan motiv i može li sputati domaću momčad: “Navijači daju veliku energiju. Kako će domaćin reagirati na to ćemo tek vidjeti. Većina igrača je već odigrala ovakve derbije i sigurno ćemo se znati nositi s tim. Raduje nas što će doći veliki broj naših navijača koji će nam biti podrška.”

Je li Hajduk ozbiljan projekt ili balon koji može puknuti za vikend: “Za to procijeniti treba se znati situacija iznutra. Sve četiri ekipe imaju visoke ambicije. Jučer su Rijeka i Osijek odigrali odličnu utakmicu. Ako netko kaže da nema ambicije onda se radi o klasičnoj pili naopako. Svi su uložili ozbiljna sredstva, svi se pojačavaju. Svatko imaju svoju priču koji će probati izgurati na najbolji mogući način.”

Puno kritika je bilo na obranu Hajduka, je li im to najslabija karika: “Teško je pričati na osnovu jedne utakmice. Hajduk nije odigrao dobro protiv Istre, to je činjenica, ali isto tako su par dana prije toga protiv Gorice prvo poluvrijeme bili jako dobri. U konačnici se sve svodi na nas i kako ćemo mi odigrati. Moramo biti na pravoj razini. Vidio sam kroz tjedan da je razina koncentracije bila visoka, da smo dobri i da smo pravi. Zadnju utakmicu smo bili kvalitetni tako da su svi preduvjeti za ozbiljno izdanje tu.”

Bi li neriješeni ishod bio zadovoljavajući: “Nikad utakmicu nisam pripremao za igrati na neriješeno. Tijek utakmice te vodi na jedan ili drugi smjer, ali to nije način za pripremu.”

Veznjak Plavih Amer Gojak je dodao: “Očekuje nas teška utakmica, s puno borbe, želje i trke. Spremni smo i puni samopouzdanja i nadam se da ćemo u subotu izgledati kako treba. Nitko u derbiju ne gleda na prijašnje rezultate. Uvijek se ulazi maksimalno motiviran sa željom da pobijediš utakmicu. Svi znamo što derbi znači našim navijačima i nama igračima. Dat ćemo svoj maksimum. Hajduk je dobra ekipa s dobrim igračima, ali mi gledamo sebe. Isto tako imamo jako kvalitetne igrače i nadam se pobjedi.”

Snimka konferencije za medije:

Komentiraj