Konstituiran 10. saziv Sabora, zastupnici prisegnuli, izglasan predsjednik i potpredsjednici

 

U srijedu je konstituiran 10. saziv Hrvatskog sabora. Tijekom jutrošnje sjednice, pod epidemiološkim mjerama. Zastupnici su prisegnuli, Gordan Jandroković izglasan je za predsjednika Sabora, a potvrđena su i petorica potpredsjednika.

Gordan Jandroković je na početku zastupnicima čestitao na izboru u Sabor, a HDZ-ov Branko Bačić na govoru ga je predložio za novog/starog predsjdnika. Sa 143 glasa za, i jednim suzdržanim, Gordan Jandroković izabran je za predsjednika Sabora. Sedam zastupnika nije glasalo, a glasova protiv nije bilo. Prvi je to put u povijesti Hrvtske da je ponovno izabran jedan predsjednik Sabora.

“Ovo me čini ponosnim. Zalagat ću se za promicanje slobode, jednakosti, socijalne pravde, ravnopravnosti spolova i višestranačkog sustava. Ovaj trenutak zahtjeva predanost i odgovornost”, poručio je, između ostalog, Jandroković.

Jednoglasno je izabrano Mandatno-imunitetno povjerenstvo. Za predsjednika Mandatno-imunitetnog povjerenstva izabran je zastupnik Robert Jankovicz, a za potpredsjednicu zastupnica Barbara Antolić Vupora.

Zastupnici su potom polagali prisegu na dužnost, a nakon toga je održano glasanje za potpredsjednike Sabora. Trojica su iz redova većine, a dvojica iz redova oporbe. Iz redova većine, s po jednim suzdržanim glasom, izabrani su HDZ-ovi Željko Reiner i Ante Sanader, te Furio Radin koji je dobio jednoglasnu potporu. Za njega je glasalo 135 zastupnika.

Reiner je dobio glasove 136 zastupnika, Sanader njih 134, a u oba slučaja jedini suzdržani glas bio je onaj Katarine Peović iz Radničke fronte. SDP-ov Rajko Ostojić je sa 143 glasa jednoglasno izabran za potpredsjednika Sabora. Nakon stanke, za potpredsjednika Sabora izglasan je i Miroslav Škoro, čelnik Domovinskog pokreta. Dobio je 110 glasova, uz dva suzdržana glasa i jedan protiv, onaj Katarine Peović.

U Saboru su potom izabrani odbori važni za svoj daljnji rad, odnosno njihove predsjednike, potpredsjednike i članove. Za predsjednike i potpredsjednike Odbora za Ustav i Poslovnik izabrani su Dražen Bošnjaković (HDZ) i Vesna Nađ (SDP), Odbora za zakonodavstvo Marija Jelkovac (HDZ) i Katarina Peović (RF), Odbora za izbor i imenovanja Nada Murganić (HDZ) i Silvano Hrelja (HSU), Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić (HDZ) i Boris Lalovac (SDP), a Odbora za graditeljstvo i prostorno uređenje Predrag Štromar (HNS) i Vinko Grgić (SDP).

U uobičajenim okolnostima Sabor bira samo četiri odbora: za Ustav, zakonodavstvo, izbor i imenovanja i Mandatno-imunitetno povjerenstvo. Ovoga puta izabrao je i odbore za graditeljstvo i za financije jer se, kao matični, moraju očitovati o zakonu o obnovi Zagreba i okolice od potresa te o zakonima financijske naravi koji iz Vlade uskoro trebaju doći pred saborske zastupnike.

Zbog premijerovog izvješća o sastancima Europskog vijeća i potrebi da se o njemu očituje izabrao je i Odbor za europske poslove, predsjednik mu je Domagoj Hajduković (SDP), potpredsjednik Domagoj Ivan Milošević (HDZ). Drugog potpredsjednika nije izabrao, jer je postalo očito da oporba nije suglasna oko imena, odnosno prijedloga Tomislava Tomaševića (Možemo!) da to bude Bojan Glavašević.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković poručio je oporbi da ne želi arbitrirati već će se glasovati o inicijalnom prijedlogu, dakle onom bez Glavaševića, a neka se oporba između sebe pokuša dogovoriti do idućeg puta. Ako dogovora ne bude glasovat ćemo o kandidatima koje oporba predloži, rekao je.

U nastavku sjednice raspravljat će se o spajanju ministarstava, uoči sutrašnjeg predstavljanja Vlade Andreja Plenkovića,

Komentiraj