KONFERENCIJA U KBC SPLIT: “Djeca i dalje životno ugrožena, uzrok trovanja vjerojatno ugljični monoksid”

U splitskom KBC-u u srijedu je održana konferencija za novinare, na kojoj su liječnici otkrili nove detlja oko stanja četvero talijanskih državljana koji su jučer zaprimljeni u bolnicu zbog simptoma proljeva, povaćanja i povremenog gubitka svijesti.

Svima im je, podsjetimo, pozlilo na brodu koji je pristao u Hvar. Na brodu je pronađen i mrtav muškarac kojem je pozlilo u toaletu te je pao i udario glavom.

“Ograničeni smo s količinom inforamcija koje možemo dati”, rekli su na početku konferencije liječnici.

Docentica Kolić kazala je da su djevojčica i dječak i dalje su životno ugroženi. Postoji mogućnost da su se otrovali ugljičnim monoksidom jer im je u krvi povišena razina karboksihemoglobina.

“Ugroženi su mozak, srce i cirkulacija. Najvitalniji organi. Ako je netko na respiratoru znači da njegova pluća ne funkcioniraju ili je u mozgu kompromitiran centar za disanje. Kod djece smo proveli komplicirane postupke. Ne možemo reći koliko će trajati liječenje”, rekla je.

Naglasila je kako je važno vijeme od inhalacije do dolaska u bolnicu. “Ono što smo imali nisu vrijednosti koje ugrožavaju život, ali ne znamo što se događalo ranije. Te vrijednosti sada padaju”, istaknula je i dodala kako ishod i dužina životne ugroženosti kod svakog mogu biti drugačiji.

“Svi najteži slučajevi od novorođenčadi do 18 godine, liječe se na Intenzivnoj jedinici”, kaže Kolić.

Liječnici ne mogu govoriti o uzroku smrti Talijana sve dok policija ne dovrši svoj posao. “Majka djece je imala najtežu sliku od odraslih, ali nije vitalno ugrožena. Uvjereni smo da će liječenje biti uspješno. Drugi dvoje su relativno bolje i oni uopće nisu bili zaprimljeni u bolnicu na trajno liječenje”, rečeno je na konferenciji.

Liječnici su pohvalili kolegu na Hvaru, koji je prvi reagirao i odlično poduzeo mjere prvog zbrinjavanja. “Zahvaljujući njegovoj intervenciij stekli su se uvjeti za nastavak liječenja u Splitu. Radilo se o događaju u koji je uključeno više osoba, ali to je na razini KBC-a Split ono što se može liječiti na kvalitetan način”, istaknuli su.

Kazali su i kako se vjerojatno ne radi o trovanju hrnom, jer bi se od crijevnih infekcija jedino moglo raditi o btulizmu, ali inkubacija je bila prekratka. “Djeca nisu jela ništa od inkrimirane hrane koja se povezivala sa slučajem. Obrada stolice traje dva do pet dana. Na osnovu parametara koje imamo možemo reći da se ne radi o trovanju hranom”, poručili su.

Naglasili su i kako se radi o izoliranom slučaju, a ne o masovnom trovanju ili slučaju koji bi se u kratkom vremenu mogao ponoviti.

Ministar zdravstva Milan Kujundćić danas će osobno doći provjeriti stanje pacijenata.

Komentiraj