Komšić poslije izbora u BiH želi vlast bez hrvatskih predstavnika

Poslije izbora u BiH, Željko Komšić želi da se u Federaciji BiH vlast formira bez hrvatskih predstavnika, otkrio je Nacional u novom broju.

Izbori u Bosni i Hercegovini raspisani su za 2. listopada, a glasat će se za tri člana Predsjedništva BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske te za skupštine kantona u Federaciji BiH.

Iz političkih krugova bliskih Željku Komšiću, Nacional je doznao kako postoji volja da se vlast u Federaciji BiH formira bez stranaka HNS-a BiH, ako to omoguće izborni rezultati. “HDZ BiH nije dopustio da se u FBiH provedu rezultati izbora od 2018. godine. Možda to sad neće moći. Možda će probosanske stranke moći formirati vlast bez HDZ-a. Nije li elementarni uvjet demokracije da se vlast može formirati bez neke političke grupacije? HDZ BiH traži da se vlast ne može napraviti bez njih, ali ja ne znam nijednu demokraciju u svijetu u kojoj se vlast ne može formirati bez neke političke stranke ili grupacije. Toga ne bi smjelo biti ni u BiH”, kazao je Nacionalu izvor blizak Željku Komšiću, aktualnome hrvatskom članu Predsjedništva BiH.

Usprkos tome što ga hrvatske stranke u BiH i vlasti u Zagrebu ne priznaju, jer ga smatraju izabranim nelegitimno, bez glasova Hrvata u BiH, Komšić je najavio novu kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. “Politička taktika za izbore neće se razlikovati od svega što smo dosad zastupali. Naša je politika vrlo jasna: građanska BiH, inzistiranje na provedbi svih presuda Europskog suda za ljudska prava i mišljenja Europske komisije, a to se odnosi i na Izborni zakon”, kazao je Nacionalu izvor blizak Komšiću.

Više detalja o predizbornoj taktici stranaka u Bosni i Hercegovini, te o tome što na Komšićev plan kažu u Hrvatskome narodnom saboru BiH, pročitajte u članku Borisa Pavelića u novom broju Nacionala.

Komentiraj