Kompanija Walt Disney planira trošiti milijarde dolara na streaming platforme

Filmska i televizijska kompanija Walt Disney objavila je financijske planove za tri streaming platforme koje su u njezinom vlasništvu a to su Disney+, Hulu i ESPN+. Objavili su kako će na sadržaje te tri platforme trošiti godišnje između 14 i 16 milijardi dolara.  Taj iznos omogućiti će im godišnju produkciju od oko 100 novih serija i filmova. Najveći dio novaca biti će potrošen na platformu Disney+, između osam i devet milijardi dolara, što znači značajnu produkciju njihovih najpoznatijih brendova – Marvel i Star Wars.

Christine McCarthy, jedna od čelnica kompanije Walt Disney, objavila je na sastanku s investitorima kako se očekuje kako će 2024. godine streaming platforma Disney+ imati između 230 i 260 milijuna pretplatnika diljem svijeta. U ovom trenutku Disney+ ima 86 milijuna pretplatnika. Bob Iger, izvršni direktor kompanije Walt Disney, rekao je kako je planirani originalni sadržaj robusniji no što su isprva predviđali. Naime, planovi su se radili prije korone uslijed čije pandemije su kina zatvorena te su se gledatelji okrenuli streaming platformama.

Za usporedbu, najveća streaming platforma na svijetu, Netflix, ove će godine potrošiti više od 17 milijardi dolara na svoj sadržaj. Netflix ima 195 milijuna pretplatnika diljem svijeta Bog Iger je stoga rekao „mi se tek zagrijavamo“.  Streaming platforma Hulu trenutno ima 37 milijuna pretplatnika a očekuje se da će ih 2024. godine imati između 50 i 60 milijuna dok ESPN+ ima 10,5 milijuna pretplatnika a očekuje se da će ih za tri godine imati između 20 i 30 milijuna.  Ukupno gledano, kompanija Walt Disney očekuje da će 2024. godine njene tri streaming platforme imati između 300 i 350 milijuna pretplatnika.

U ovom trenutku cijena mjesečne pretplate na Disney+ je sedam dolara dok je godišnja pretplata 70 dolara. Najavljeno je da će u ožujku slijedeće godine mjesečna pretplata na Disney+ poskupiti za jedan dolar.  Disney+ polako se širi na Europu pa je tako, primjerice, od 15. rujna dostupan u Portugalu, Norveškoj, Danskoj, Švedskoj, Finskoj, Islandu, Belgiji i Luksemburgu. Nepoznato je kada će biti dostupan u Hrvatskoj.

Komentiraj