KOMENTAR DANA JELENE LOVRIĆ Jandrokoviću, ako može Bleiburg, zašto ne može Sutjeska?

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković još se nije službeno oglasio o inicijativi da hrvatski parlament iduće godine prihvati pokroviteljstvo nad obilježavanjem 75. obljetnice bitke na Sutjesci, ali kao neimenovani izvor u javnost pušta informacije da ideja neće proći. Bit će vrlo zanimljivo čuti argumente za njegovu, neformalnim putem već najavljenu, odbijenicu.

Inicijativu o pokroviteljstvu Sabora nad velikom partizanskom bitkom pokrenuo je, kako je to u prošlom broju Nacional prvi objavio, SDP-ov zastupnik Ranko Ostojić. Ostojić je svoju ideju potkrijepio podacima o velikom broju Hrvata, osobito Dalmatinaca, koji su u proljeće 1943. stradali u velikoj ofenzivi kojom je brojčano silno nadmoćna njemačka vojska, uz podršku ustaških i talijanskih eatormacija, planirala uništiti glavninu partizanskih snaga i likvidirati Josipa Broza Tita.

Po karakteru tog rata i po broju žrtava Sutjeska svakako zaslužuje mjesto u memoriji hrvatskog naroda. Povjesničar Hrvoje Klasić tvrdi da je riječ o „jednoj od najsvjetlijih točaka hrvatske povijesti“. Partizanski je pokret otpora u Dalmaciji bio iznimno snažan, gotovo polovicu Titove vojske na Sutjesci činili su borci iz Hrvatske. Najbrojni su i među poginulima. Od skoro 7500 u toj operaciji smrtno stradalih partizana, Hrvata je više od 40 posto. Od toga oko 3000 Dalmatinaca.

Kako će Gordan Jandroković obrazložiti neprihvaćanje državnog pokroviteljstva nad obilježavanjem partizanskog martirija? Pogotovo s obzirom na činjenicu da je hrvatski Sabor obnovio svoje pokroviteljstvo nad komemoracijom u Bleiburgu? Nije sporno, dapače posve je opravdano da hrvatska država preko svog parlamenta dolazi u Bleiburg. Ali je prilično skandalozno ako svoj izostanak s polja smrti oko rijeke Sutjeske smatra prihvatljivim. Previše je mrtvih Hrvata tamo ostalo, koji su – povrh svega – u tom strašnom ratu bili na pravoj, antifašističkoj strani. Za razliku od velikog dijela onih koji se komemoriraju na Bleiburgu.

Ne treba se čuditi ako Jandrokovićevo najavljeno ignoriranje obilježavanja velikog partizanskog proboja iz neprijateljskog obruča u ratu 1943. pokrene novi val tvrdnji o povijesnom revizionizmu i povampirenju ustašluka u Hrvatskoj. Svaka bi se ozbiljna zemlja ponosila epopejom kakva je bila bitka na Sutjesci i ljudima koji su u njoj sudjelovali.

Komentiraj