KOMEMORACIJA U JASENOVCU Hasanbegović: Odgovorni su oni koji bojkotiraju službenu komemoraciju

Nikola Cutuk/PIXSELL

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović u petak je uoči službene komemoracije jasenovačkim žrtvama izjavio kako ne osjeća nikakvu osobnu odgovornost zbog toga što se ove godine održavaju tri komemoracije u Jasenovcu, a odgovornim smatra one koji bojkotiraju službenu državnu komemoraciju.

Državnoj komemoraciji ne nazoče predstavnici židovskih zajednica u Hrvatskoj, Srpskoga narodnog vijeća (SNV), a nedjelju će svoju komemoraciju održati predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista.

Na pitanje novinara tko je kriv što postoje tri komemoracije, Hasanbegović je rekao: “Odgovorni su oni koji bojkotiraju službenu državnu komemoraciju.” Ministar je na pitanje osjeća li osobnu odgovornost kratko odgovorio – ne.

Prije dolaska pred memorijalni centar ministar Hasanbegović je bio na liturgiji za poginule koja je održana u pravoslavnoj crkvi u selu Mlaka kod Jasenovca, gdje je išao odati počast žrtvama logora i odati poštovanje prema episkopu, mitropolitima i vjernicima.

Iako je u prošli petak u organizaciji Koordinacije židovskih općina održana komemoracija jasenovačkim žrtvama, na današnjoj komemoraciji ima pojedinca iz Židovske općine Zagreb, pa tako Vladimir Bogdanić u izjavi novinarima ističe kako je tu jer njegova Republika danas komemorira žrtve.

U Jasenovcu će u 11 sati početi službena, državna komemoracija žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora u spomen na 22. travnja 1945. godine i proboj 600 logoraša, od kojih je preživjelo njih stotinjak.

Kolona sjećanja od Memorijalnog muzeja u Jasenovcu krenula je oko 10,45 sati prema spomeniku „Kameni cvijet“ gdje će predstavnici preživjelih logoraša te državna, stranačka i izaslanstva udruga te predstavnici manjina položiti vijence i zapaliti svijeće.

Komemoraciju organizira Javna ustanova spomen područje Jasenovac pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora čije izaslanstvo predvodi predsjednik Željko Reiner, a u izaslanstvu su i saborski potpredsjednici Ante Sanader, Ivan Tepeš i Robert Podolnjak te brojni drugi zastupnici, među njima i zastupnici manjina Ermina Lekaj Prljaskaj, Mirko Rašković i Veljko Kajtazi.

Izaslanstvo Vlade predvodit će premijer Tihomir Orešković, a uz njega počast jasenovačkim žrtvama odat će i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, potpredsjednik Vlade Božo Petrov, ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, ministar pravosuđa Ante Šprlje, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar te ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović bit će Branko Lustig, svjetski ugledni filmski producent koji je preživio zatočeništvo njemačkih koncentracijskih logora, a u Jasenovcu mu je ubijen djed.

Komentiraj