Kolektivno ritualno samoubojstvo u Jonestownu šokiralo cijeli svijet

Bilo je to najveće masovno samoubojstvo u povijesti modernog čovječanstva – više od 900 ljudi okončalo je svoje živote. Sljedbenici sekte poznate pod nazivom Hram naroda, uglavnom mladih, na nagovor je svoga predvodnika Jima Jonesa odlučilo u noći 18. na 19. studenog 1978. godine počiniti kolektivno samoubojstvo. Po naselju u kojem su sljedbenici Hrama naroda bili smješteni, najveće masovno samoubojstvo u povijesti čovječanstva dobilo je naziv Jonestown Massacre.

Šezdesetih godina u San Franciscu svoje temelje počela je dizati zajednica čiji su članovi potjecali iz različitih društvenih sredina, a ujedinjavala ih je borba protiv nepravednog sistema. Jonesova zajednica sve je brže rasla te je okupljala oko 20.000 sljedbenika. Kola su za Jonesa krenula nizbrdo kada su u javnost izašli neki bivši članovi sekte s optužbama o tome kako ih je tjerao da se odriču svojih kuća i drugog vlasništva, prijatelja, pa čak i skrbništva nad svojom djecom. U javnost je tada izašla i vijest kako Jones sljedbenicima postavlja lažne dijagnoze bolesti pa ih, u svrhu iscjeljenja, tuče. Jones je našao izlaz u preseljenju pokreta u džungle Gvajane, gdje podiže naselje Jonestown.

Te kobne večeri Jones je svojim sljedbenicima rekao da će uskoro u naselje doći vojnici koji će ih mučiti. Predstavio im je taj dolazak kao apokalipsu, a njegovim sljedbenicima to nije bilo teško povjerovati. Naredio je svima da se okupe u glavnom paviljonu gdje će kasnije počiniti ono što je sam Jones nazvao revolucionarnim činom. “Preostaje nam samo da se ubijemo”, kazao je na sastanku, a s time se složila većina sljedbenika.

Komentiraj