Koalicija označila kraj borbenih operacija u Iraku

epa

Koalicija pod vodstvom SAD-a označila je u ponedjeljak kraj velikih borbenih operacija protiv Islamske države u Iraku najavljujući “deaktivaciju” zapovjednih mjesta kopnenih snaga.

Irački premijer Haider al-Abadi proglasio je pobjedu nad Islamskom državom u prosincu, pet mjeseci nakon što su njegove snage preuzele nadzor nad drugim po veličini gradom Mosulom u borbi s džihadističkim militantima.

Islamska država međutim i dalje nastavlja s bombaškim napadima, ubojstvima, zasjedama na različitim područjima u Iraku i u Siriji.

Koalicija pod vodstvom SAD-a rekla je u priopćenju da će se odnosi s iračkim oružanim snagama razvijati “od potpore i omogućavanja borbenih operacija do obuke i razvoja samostalnih kapaciteta iračkih sigurnosnih snaga”.

“Zapovjedništva kopnene komponente združenih snaga deaktivirana su danas u Bagdadu označavajući kraj velikih borbenih operacija  protiv IS-a u Iraku i promjenu ustroja i odgovornosti koalicije”.

Brett McGurk, američki predstavnik koalicije, napisao je na Twitteru: “Od Falluje do Tikrita, Baijija, Ramadija, Sinjara, Mosula te mjesta između, naša koalicija ponosno je stajala uz iračke snage i (kurdske) Pešmerge dok se oslobađala njihova zemlja i 4,5 milijuna stanovnika od IS-a”.

Komentiraj