HINA/ Mario STRMOTIĆ

Državni vrh u Kninu odlikovao generale Gotovinu i Markača

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odlikovala je generale Antu Gotovinu i Mladena Markača Veleredom Kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom za izraziti doprinos obrani Hrvatske. Predsjednica je u govoru izjavila da joj je iznimna čast i zadovoljstvo generalima uručiti ova odlikovanja, javlja N1.

Knin, 04.08.2018. – Svečani prijem ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata na kninskoj tvrđavi. Na slici predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović uručuje odlikovanje umirovljenim general-pukovnicima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.
foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ua

“Oluja je bila povijesna pobjeda u punom smislu riječi, a njezina je važnost to veća što je postignuta u skladu s najvišim etičkim i civilizacijskim standardima”, poručila je predsjednica, dodavši da je cijelo vodstvo na čelu s predsjednikom Tuđmanom, ministrom Šuškom i generalom Červenkom znalo koliko je za hrvatsku budućnost važno da pobjeda bude bez mrlje koja bi ju mogla umanjiti.

“Toj i takvoj pobjedi dali ste doprinos ne samo vojnom vještinom, nego i etičkim doprinosom”, rekla je predsjednica, dodavši da hrvatski narod nije želio rat, niti žrtve.

Knin, 04.08.2018. – Svečani prijem ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata na kninskoj tvrđavi. Na slici predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović uručuje odlikovanje umirovljenom general-pukovniku Mladenu Markaču.
foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ua

“Oluja nije značila samo trajni mir i slobodu već je preokrenula i odnos snaga u BiH. Ništa više nije bilo isto nakon Oluje, i upravo činjnica da su hrvatski vojnici, policajci i branitelji stavili zanak jednakosti s narodnom i obrnuto i 23 godine nakon toga to nam znači puno. To je izraziti važno u hrvatskom društvu jer smo osim slobode ostvarli i sve strateške interese, nema tog cilja kojeg Hrvatska nakon Oluje i Domovinskog rata nije ostvaren”, izjavio je premijer Andrej Plenković.

“Na njega ću biti ponosan čitav život, primajući odličje u mojim mislima bili su moji suborci koji su mi tijekom Domovinskog rata domoljubno i profesionalno pomagali u građenju oružanih snaga RH koje su oslobađale branile našu domovinu od agresora”, rekao je Markač.

Knin, 04.08.2018. Prijem ratnih zapovjednika na kninskoj tvrđavi. foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms

Gotovina je pak rekao da “to visoko državno odličje doživljava kao počast i priznanje povijesnom vremenu stvaranja hrvatske države na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom i svim ljudima koji su u ono sudbonosno vrijeme, suočeni s izravnom ugrozom nesebično i časno branili i obranili svoju domove i domovinu”.

S ponosom i tugom posebno se prisjetio i suboraca kojih više nisu s nama poručivši kako su njihova žrtva i i pobjeda u Domovinskom ratu temelj i pretpostavka sigurnosti i sloboda koje su danas zajamčene svima koji žive u našoj domovini.

“Nama i generacijama koje rastu ostaje obveza briga sigurnosti, gospodarskom razvoju, socijalnoj pravdi i daljnjoj izgradnji demokratskih načela”, poručio je Gotovina.

Na primanju za ratne zapovjednike nazočni su bili i brojni ministri, saborski zastupnici, predstavnici Oružanih snaga i braniteljskih udruga iz Domovinskog rata.

Svečanost na Kninskoj tvrđavi večer u oči Dana pobjede priredili su ministri Damir Krstičević, Tomo Medved i Davor Božinović koji su također čestitali ratnim zapovjednicima na veličanstvenoj pobjedi u Domovinskom ratu.

Knin, 04.08.2018. – Svečani prijem ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata na kninskoj tvrđavi. Na slici Zlatko Dalić i Ante Gotovina.
foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ua

Prije primanja na Kninskoj tvrđavi, na kninskom gradskom stadionu odigrane su dvije revijalne nogometne utakmice, u jednoj su se ogledali veterani HV-a i HVO-a s rezultatom 3:1 za HVO, a u drugoj reprezentacija HV-a i policije s jedne strane i reprezentacija All Stars sastavljena od istaknutih hrvatskih sportskih zvijezda kojoj je izbornik bio Zlatko Dalić, a pobjedila je s 3:1 reprezentacija HV-a i policije.

Komentiraj