Klaus Kinski, veliki glumac prevrtljive naravi

Njemački glumac Klaus Kinski rođen je 18. listopada 1926. godine u Zoppotu u Poljskoj. Imao je sestru i dva brata. Njegova obirelj je tamo živjela u siromašnim uvjetima, pa su se 1944. godine preselili u Berlin.

Kinski je svoju karijeru započeo u kazalištu te je pedesetih godina prošlog stoljeća putovao po Njemačkoj recitirajući djela koja su napisali Arthur Rimbaud, Francois Villon i drugi. Tijekom života snimio je 135 filma, a neki tvrde i preko 180. Navodno je odbio ulogu njemačkog činovnika u filmu Stevena Spielberga “Otimači izgubljenog kovčega” jer je scenarij smatrao ‘smećem’. Najslavnije uloge ostvario je u kultnim filmovima bizarnog redatelja Wernera Herzoga “Aguirre, gnjev Božji”, “Woyzeck”, “Fitzcarraldo”, “Nosferatu” i “Cobra Verde”. Kasnije je njihov odnos obilježila u podjednakoj mjeri ljubav koliko i mržnja. Herzog je jednom izjavio da je “Brando samo dječji vrtić u usporedbi s Kinskim”. Kinski je osvojio Zlatnu traku, najveće kulturno priznanje koje se dodjeljuje u Njemačkoj, za ulogu Drakule u filmu “Nosferatu”.

No, u mnogo je prilika pokazao svoju prevrtljivu i temperamentnu narav, kao na primjer kada se u jednoj emisiji posvađao s gostom iz publike. Drugom prilikom je tijekom predstave bacio zapaljene svijeće na publiku koja nije dovoljno cijenila komad.

Umro je umro krajem 1991. godine u 65-toj godini života od srčanog udara.

Komentiraj