Kina spremna na rat ako Tajvan proglasi neovisnost

Kinesko ministarstvo obrane u srijedu je upozorilo da je spremno na novi rat ako Tajvan pokuša proglasiti neovisnost, a Sjedinjene Države je upozorilo da potkopava globalnu stabilnost, osudivši i američku prodaju oružja toj otočnoj državi.

Pentagon i State Department ovaj su mjesec odobrili prodaju oružja Tajvanu, vrijednu 2,2 milijardi dolara. U nju su uključeni tenkovi i Stinger rakete. Kina je na to odgovorila upozorenjem da će uvesti sankcije svim američkim tvrtkama uključenima u taj dogovor.

Glasnogovornik kineskog ministarstva obrane Wu Qian je na konferenciji za medije predstavio dokument, prvi u nekoliko godina, o strateškim izazovima za Kinu, u kojem stoji da će Peking učiniti sve što može za mirno ujedinjenje s Tajvanom.

“No, moramo i snažno naglasiti da je zahtjev za neovisnost Tajvana slijepa ulica”, kazao je Wu.

“Ako postoje oni koji se usude odvojiti Tajvan od države, kineska će vojska biti spremna ići u rat kako bi čuvala nacionalni suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet”, dodao je.

SAD je glavni dobavljač oružja Tajvanu koji Kina smatra svojom odmetnutom provincijom. Peking nikad nije odbacio upotrebu sile za vraćanje tog otoka pod svoju kontrolu. Tajvan je krajem četrdesetih godina prošlog stoljeća preuzela kineska nacionalistička vlada Kuomintanga koja je na otok pobjegla 1949., nakon poraza u građanskom ratu protiv komunista.

SAD zbog odnosa s Pekingom ne održava službene diplomatske odnose s Tajvanom, no zbog četiri desetljeća starog zakona iz američkog zakona obvezan mu je omogućiti sredstva za samoobranu.

Kinesko ministarstvo tvrdi da je SAD “pokrenuo intenzivno natjecanje između velikih država, znatno povećao svoja izdvajanja za obranu i potkopao globalnu stratešku stabilnost”.

Ministarstvo je dodalo kako će kineska izdvajanja za vojsku ostati umjerena i polako rasti, no da su ona relativno mala u odnosu na druge velike države.

“I dalje postoji velik jaz između kineskih obrambenih izdvajanja i potreba za očuvanjem nacionalnog suvereniteta, sigurnosti i razvojnih interesa”, zaključilo je ministarstvo.

Komentiraj