Kina jača mjere za suzbijanje epidemije, raste broj žrtava koronavirusa

Kina je pojačala mjere suzbijanja širenja koronavirusa, od kojega je umrlo 25 ljudi, a 800 ih je zaraženo, te je obustavila javni prijevoz u deset gradova, zatvorila hramove i hitno oprema novu bolnicu za liječenje zaraženih.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je objavila kako je prerano za proglašenje međunarodnog izvanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa u Kini.

Novi koronavirus, poznat pod nazivom nCoV-2019, prvotno je zabilježen u kineskom gradu Wuhanu, ali su do sada prijavljeni slučajevi zaraze u više zemalja.

Do četvrtka je Nacionalna zdravstvena komisija potvrdila 830 slučajeva zaraze, a 25 je osoba umrlo. Većina zaraženih je iz kineskog grada Wuhana. Pretpostavka je da se virus proširio s tržnice ilegalnim divljim životinjama, a preliminarna istraživanja sugeriraju da je u recentnoj fazi evolucije virus prešao sa zmije na čovjeka.

Wuhan, grad s 11 milijuna stanovnika, i susjedni Huanggang, u kojemu živi oko 7 milijuna ljudi, blokirani su.

Željeznička mreža je najvećim dijelom zatvorena, letovi su suspendirani, dok su na glavnim cestama u gradu i izvan njega formirane kontrolne točke. U Wuhanu se oprema nova bolnica s tisuću kreveta za zaražene virusom, a vlasti žele da ona bude spremna za rad do ponedjeljka.

Deset gradova u središnjoj pokrajini Hubei suspendiralo je dio javnog prijevoza, prenosi Hubei Daily u petak. Procjenjuje se da je zabranama putovanja pogođeno oko 37 milijuna ljudi.

Neki poznati hramovi zatvoreni su zbog epidemije, poput pekinškog hrama Lama.

Haikou, glavni grad poznatog turističkog odredišta otoka Hainana, zatvara knjižnice i muzeje.

Šangajski Disney također će biti zatvoren od subote kako bi se spriječilo širenje virusa.

“Privremeno zatvaramo šangajski Disneyland i Disney Town u sklopu prevencije i kontrole epidemije te kako bi osigurali zdravlje i sigurnost naših gostiju i osoblja”, stoji na mrežnoj stranici zabavnog parka.

Strah od epidemije se širi, jer će milijuni Kineza ovog tjedna putovati svojim kućama na subotnju proslavu Nove godine.

Slučajevi zaraze ovim virusom identificirani su i izvan Kine, u Tajvanu, Filipinima, Tajlandu, Japanu, Singapuru, Južnoj Koreji, a u utorak je potvrđen i prvi slučaj u SAD-u.

Novi virus pripada skupini virusa koji je uzrokovao SARS, bolest od koje je prije 17 godina umrlo 800 ljudi širom svijeta, a također se počela širiti iz Kine.

Komentiraj