Kina postavila istraživačku plutaču u Istočno kinesko more

Screenshot YouTube

Kina je sredinom mjeseca postavila veliku plutaču za različita znanstvena istraživanja na već ranije određenu lokaciju u Istočno kinesko more.

Vijest je sada za javnost objavio Institut za oceanologiju, koji djeluje u sklopu Kineske akademije znanosti (IOCAS). Plutača je odmah spojena i sinkronizirana na već postojeću digitalnu mrežu, čiji je glavni zadatak znanstveno proučavanje mora i podmorja.

Žuta plutača ima promjer od 15 metara, tri sidra i promatračnicu. Opremljena je najsuvremenijom opremom i uređajima, a bilježit će i analizirati uvjete, koji će biti najkorisniji za istraživanje zaštite prirode i ekstremnih vremenskih uvjeta. Osim što ima vrlo široku primjenu, oprema za istraživački i znanstveni rad se može maknuti ili dodavati na ovu plutajuću platformu. U slučaju dolaska najekstremnijih vremenskih uvjeta, brod dolazi do plutače i oprema se uklanja.

Nakon nedavnih rekordnih zarona podmornice Fendouzhe na dno Marijanske brazde, kinesko istraživanje podmorja se nastavlja. Ova platforma pogodna je za korištenje i nadgledavanje raznih uređaja, a može primiti i posadu.

Komentiraj