KINA “Najave novih carina neprihvatljive, morat ćemo odgovoriti”

EPA/XINHUA

Kinesko ministarstvo trgovine u srijedu je priopćilo kako su predložene američke carine od dodatnih 200 milijardi dolara na uvoz kineskih proizvoda u potpunosti neprihvatljive, dodajući kako će Peking morati odgovoriti na najnovije poteze Washingtona.

U priopćenju je ministarstvo trgovine poručilo i kako američki potezi štete vlastitim američkim interesima, Kini i ostatku svijeta.

To je odgovor Kine na jučerašnju izjavu američkog trgovinskog predstavnika Robert Lighthizera da vlada kani uvesti dodatne 10-postotne carine na 200 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz u roku od dva mjeseca.

Tako vlada predsjednik Donalda Trumpa jača pritisak u trgovinskom ratu s Kinom u kojem su prošli tjedan uvedene carine od 25 posto na 34 milijarde dolara vrijedan kineski uvoz, na koje je Peking odgovorio recipročnim mjerama.

Trump je još prije poručio da bi SAD mogao uvesti carine na uvoz kineskih proizvoda u iznosu većem od 500 milijardi dolara.

Od početka svibnja te su dvije zemlje održale nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no još nisu postigle dogovor.

Najava novih carina na uvoz kineskih proizvoda u SAD izazvala je jutros oštar pad cijena dionica na azijskim burzama. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 1,1 posto.

„Kako se ne vidi brzi kraj spora, pa čak nije ni na vidiku, mogućnost jačanja trgovinskih napetosti i protekcionizma, kao i globalnog trgovinskog rata postaje najveći negativni rizik za rast svjetskog gospodarstva i trgovine u 2018. i 2019. godini”, poručuje Rajiv Biswas, glavni ekonomist u tvrtki IHS Marit.

Komentiraj