epa

KIJEV Tisuće prosvjednika na skupu potpore Saakashviliju

Nekoliko tisuća pristaša Mikheila Saakashvilija, protivnika ukrajinskih vlasti, okupilo se u nedjelju u središtu Kijeva tražeći njegovo oslobađanje i smjenu njegova političkog suparnika, predsjednika Petra Porošenka.

Prosvjednici su u povorci prošetali ulicama noseći transparente sa sloganima protiv vlade i protiv korupcije te crteže na kojima je Porošenko prikazan iza rešetaka, izvijestio je France Presse.

“Vlasti su prešle crvenu crtu. Ne smije se zatvarati protivnike”, rekla je pred okupljenima Saakashvilijeva supruga Sandra Roelofs.

“Bojim se da se naša vlada raspada. Ukrajina ide prema ponoru, narod je sve siromašniji. Korupcija je sveprisutna a vlasti ne čine ništa”, rekao je za AFP sudionik prosvjeda Nikolaj Šarapa (58).

Bivšeg gruzijskog predsjednika Mikheila Saakashvilija, koji je postao žestok politički protivnik Petra Porošenka, uhitila je u subotu ukrajinska sigurnosna služba pošto joj je prije nekoliko dana propao sličan pokušaj.

Saakashvili, koji je objavio da je počeo štrajkati glađu prosvjedujući protiv svog uhićenja, ukrajinsko državno odvjetništvo je optužilo za planiranje državnog udara uz pomoć Rusije, što on poriče.

Bivši gruzijski predsjednik, kojeg traži i gruzijsko pravosuđe zbog “zlouporabe vlasti”, u utorak je uspio umaći prvom uhićenju zahvaljujući pritisku stotina svojih pristaša koji su izašli na ulicu i zapriječili prolaz službenom vozilu u kojemu je bio.

U danima nakon toga nastavio je voditi prosvjede ispred zgrade parlamenta u Kijevu, tražeći smjenu predsjednika Porošenka zbog neuspjeha u suzbijanju korupcije, nakon čega je u subotu priveden.

Porošenko je 2015. imenovao Saakashvilija guvernerom važne ukrajinske pokrajine Odese, na Crnome moru. No poslije su se njihovi odnosi pogoršali i Saakashviliju je oduzeta ukrajinska putovnica.

Komentiraj