Kultura
Decoration icon

izložba

Kavane su mjesta rađanja povijesnih pokreta: U Francuskom institutu izložba “Kavane čine Europu”

Autor:

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Izložba fotografija “Kavane čine Europu” posvećena slavnim kavanama koje nisu bile samo mjesta zabave i druženja, nego i rađanja povijesnih ideja i pokreta, otvorena je u srijedu u Francuskom institutu.

Cafe de Flore u Parizu, Florian u Veneciji, Cafe Central u Beču, Štefanka u Bratislavi, Cafe des Westens/Kranzler u Berlinu, zagrebački Orient Express, samo su neke od 24 europske kavane iz isto toliko gradova, predstavljene na izložbi fotografijama i popratnim tekstovima.

“Izložba je posveta prostorima koji su zajednički svim Europljanima. Odajemo počast zajedništvu na europski način”, istaknula je Estelle Halimi-Dagron, ravnateljica Francuskog instituta u Hrvatskoj.

Po njezinim riječima, kavane okupljaju pisce, filozofe, tradicionalno su mjesta druženja i susreta s prijateljima, rađanja najvećih europskih književnih, kulturnih, umjetničkih, kao i političkih pokreta i ideja.

“Izložbom smo željeli dati pozornost jednom običnom, ali zapravo vrlo posebnom prostoru koje je uvijek bilo mjesto izražavanja, razmjene mišljenja i ideja, kolijevka mnogih revolucija”, ustvrdila je.

Najpoznatijim posjetiteljima može se pohvaliti pariški Cafe de Flore, otvoren 1885., u koji su dolazili Camus, Hemingway, Picasso, Sartre, Brigite Bardot, Belmondo, Yves Saint Lauren i mnogi drugi.

Predstavljena je i Brazilijanka iz Lisabona, u kojoj je redoviti posjetitelj bio pjesnik Fernando Pessoa, a jedna od najstarijih je venecijanska kavana Florijan iz 1720. godine, koju su posjećivali Goethe, Dickens, Proust.

Vete Katten iz Stockholma od otvorenja 1928. zapošljavala je samo mlade žene, što je bila napredna ideja za to doba, Vaclavu Havelu omiljena je bila Kavarna Slavia u Pragu, berlinski Cafe des Westens/Kranzle ovjekovječio je ekspresionstički slikar George Grosz, dok je luksemburški Bistrot de la presse otvoren na zahtjev novinara, s obzirom na ‘strateški’ položaj blizu najvažnijih političkih institucija.

Hrvatsku predstavlja zagrebački Orient Express, uređen u stilu vagona istoimenog slavnog vlaka koji je preko Zagreba vozio iz Londona u Istanbul, u kojemu se mogu vidjeti i njegovi originalni dijelovi.

Izložba je već bila postavljena u pariškim javnim prostorima, a nakon Zagreba posjetit će i druge gradove gdje djeluje Francuska alijansa, u Osijeku Splitu, Rijeci, Dubrovniku. U Zagrebu će biti otvorena do 22. listopada.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.