KATARINA PEOVIĆ: “Bila sam rokerica, i ta iskustva potaknula su me na kandidaturu za predsjednicu”

Katarina Peović, rođena Zagrepčanka, osim što je kandidatkinja Radničke fronte za predsjednicu Republike Hrvatske, izvanredna je profesorica na Filozofskom fakultetu u Rijeci, a i vrhunska je gitaristica. Tijekom 90-ih godina bila je glavna gitaristica u ženskom metal bendu „Maxmett“.

„Naš bend nije bio toliko politički artikuliran, ali smo bili perfekcionisti u našem nastupu. Meni je žao što nismo bili više politički aktivni, ali nisam htjela nametati svoje stavove drugima. Ono čime se ponosim, a vezano je uz taj bend, to je što smo bile perfekcionistice i da smo za to vrijeme svirale poprilično dobro. Moram reći da smo uz „Kontesu Neru“ bile najbolji ženski bend na ovim prostorima. Pošto sam bila fokusirana na tehničku izvrsnost, slušala sam gitarističke pjesme, poput Jimija Hendrixa u izvedbi Nikole Sarapa – Vase“, rekla je Katarina Peović.

Uz bend „Maxmett“, s kojim je imala hitove poput „Mačke vole grebati“, svirala je u bendovima „Rebels Room“, „Stampedo“ i „Pozdrav Azri“. „Bila bi šteta da se više nisu svirale Azrine pjesme. Pjesme Johnnyja Štulića su legendarne.“

Katarina Peović kaže da su se njezina okolina i društvo jako promijenili tijekom ratnih godina te je nastupilo doba međusobne netolerancije. „Meni su 90-te bile, kao i svim tada mladim ljudima, vezane uz neko odrastanje. Ja sam tada svirala i bila sva u muzici, ali istovremeno je to bilo teško vrijeme rata i oskudice. Ljudski odnosi su bili opterećeni klimom netrpeljivosti koju su stvarali HDZ i Franjo Tuđman. Cijela moja škola je bila pod utjecajem konzervativizma koji se aktivirao u tom
razdoblju“, prisjeća se Katarina Peović.

Iako je bila rokerica, Katarina Peović nije puno izlazila tijekom fakultetskih godina nego se držala svog glazbenog okruženja. „Uglavnom sam bila okružena glazbenicima s kojima sam dijelila stavove i oni su jako utjecali na mene zbog toga što nisu prihvaćali prestajati svirati svoju glazbu koja je u to vrijeme smatrana nepodobnom, poput benda „Veliki Bijeli Slon“ koji je svirao pjesme EKV-a. Po nalogu Paola Sfecija i Hrvatske glazbene unije „Veliki Bijeli Slon“ dospio je na listu zabranjenih bendova zbog sviranja pjesme „Ona se budi“ srpskog benda „Šarlo Akrobata“. Onima koji su svirali EKV, ili neku drugu srpsku glazbu, zabranjivani su koncerti“, rekla je Katarina Peović.

Ta iskustva i mržnja koju je doživjela jedan su razloga zašto se odlučila kandidirati za predsjednicu Republike Hrvatske. Smatra da se moraju konačno poduzeti koraci da se kako bi se te negativnosti iskorijenile. Ona danas promovira i naglašava važnost demokratskog socijalizma i širenja društvenog vlasništva, kao i antifašističku tradiciju u Hrvatskoj.

Komentiraj