Puigdemont i njegovi suradnici predali se belgijskoj federalnoj policiji

EPA/Toni Albir

Petero katalonskih političara za kojima je Španjolska izdala uhidbeni nalog pritvoreni su ranije u nedjelju, objavio je glasnogovornik bruxelleškog tužitelja, ne navodeći njihova imena.

BBC javlja kako se predao svrgnuti čelnik Katalonije Carles Puigdemont. Predali su se i Meritxell Serret (bivši ministar poljoprivrede), Antoni Comín (bivši ministar zdravstva), Lluís Puig (bivši ministar kulture) te Vlara Ponsatí (bivša ministrica obrazovanja). BBC dodaje kako su se svi predali belgijskoj federalnoj policiji u 9:17 sati po lokalnom vremenu.

Španjolska je u petak belgijskim tužiteljima uručila europski uhidbeni nalog za svrgnutog katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta i njegovih četvero pomoćnika koji su optuženi za pobunu, zloupotrebu javnih sredstava, neposluh i izigravanje povjerenja zbog provođenja kampanje za secesiju Katalonije.

“Ovog se jutra petero ljudi koje traži Španjolska predalo policiji u Bruxellesu. Stavljeni su u pritvor u 9 sati i 17 minuta”, objavio je glasnogovornik Gilles Dejemeppe na nedjeljnoj konferenciji za medije.

“Sudac će ih saslušati poslijepodne, a odluku mora donijeti do sutra ujutro”, dodao je.

Belgijski savezni ured tužitelja u subotu je priopćenjem potvrdio da je primio španjolski nalog koji je poslan u petak navečer, naglasivši pritom da će jednom kad čelnici budu pritvoreni istražni sudac imati 24 sata da donese odluku o daljnjem postupanju, prenosi dpa.

“Istražni sudac ima različite opcije: može odlučiti ne izdati naredbu za uhićenje ili to može učiniti, ali osloboditi te osobe pod određenim uvjetima”, piše u priopćenju ureda.

Ako Belgija odluči izručiti Katalonce, sud će imati 15 dana za odluku hoće li provesti tu odluku, a na nju se kasnije može žaliti na dva viša suda.

Komentiraj

Source:HINA i Nacional