Karsten Warholm će nakon svjetskog rekorda na 400 prepone fokus staviti na ravnih 400 metara

Norvežanin Karsten Warholm izabran je za atletičara godine na izboru u organizaciji Svjetske atletske federacije (World athletics). Warholm je ove godine osvojio zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju, međutim više od svega ovaj 25-godišnji Norvežanin u 2021. godini pažnju je na sebe skrenuo svjetskim rekordima u svojoj glavnoj disciplini, na 400 metara s preponama.

Prvog dana srpnja Warholm je u Oslu postavio novi svjetski rekord, trčao je 46.70 i tako za 8 stotinki sekunde srušio do tada najstariji aktivni rekord kojeg je držao Kevin Young još od 1992. godine.

Međutim, prava stvar se dogodila u Tokiju, u finalu Olimpijskih igara na 400 prepone. U fenomenalnoj utrci u kojoj je drugoplasirani Rai Benjamin s 46.17 također trčao brže, i to puno brže, od prethodnog Warholmovog rekorda, Norvežanin je pobijedio s 45.94 i tako za nevjerojatnih 76 stotinki poboljšao svjetski rekord. Trećeplasirani u istoj utrci Alison Dos Santos je trčao 46.72, treće vrijeme u povijesti, također brže od donedavnog Youngovog rekorda.

„Bio sam maksimalno fokusiran na Olimpijske igre, pa kad ostvarite sve što želite osjećate se istovremeno sretno i prazno. Sve za što ste se toliko pripremali je gotovo“, rekao je Warholm. „Moram se priviknuti na to, nastaviti se gurati naprijed, ali to je razlog zašto se u budućnosti želim oprobati u drugim disciplinama. Volim nove izazove“.

Nema sumnje da Warholm cilja na „ravnih“ 400 metara, disciplinu koju je često već trčao. Osobni rekord na 400 metara mu je 44.87, datira još iz lipnja 2017., a pred utrku u Lausannei krajem ove sezone bilo je najava kako će pokušati srušiti europski rekord (44.33) međutim istrčao je tek 45.51. Bio je to kraj duge sezone, pa taj rezultat ne treba uzimati preozbiljno. Warholm je s 46.31 norveški juniorski rekorder na 400 metara, srebrni na U-23 EP s 45.75.

„Prepone će uvijek biti za mene broj 1, ali 400 metara će biti zanimljiv izazov. Razmišljao sam i o 800 metara, tu bi moja brzina došla do izražaja, međutim shvatio sam da je teško kad na 600 metara doživite sudar s mliječnom kiselinom u mišićima“, uz smijeh je rekao Warholm.

Strast za više disciplina Warholmu je ostao iz mladih dana, još kao 17-godišnjak je bio svjetski juniorski prvak u osmoboju s samo 40 bodova manje od svjetskog rekorda. Na 400 metara u seniorskoj konkurenciji oprobao se 2018. na EP, međutim nakon trećeg mjesta u polufinalu s 44.91 u finalu je razočarao s 46.68 i osmim mjestom.

„Prelazak na novu disciplinu je mentalni proces. Ostvarite svoje ciljeve, i onda se morate resetirati“, kaže Leteći Viking, kako zovu Warholma. Do sada se nikad nije dogodilo da je jedan atletičar osvojio velika natjecanja na 400 i 400 prepone. Je li vrijeme za još jednu senzaciju s norveškim potpisom?

Komentiraj