KARAMARKO “Hasanbegovićevo mjesto u Vladi je sigurno, sve je isfabricirano kao i s Crnojom”

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko u četvrtak je u Bjelovaru održao konferenciju za novinare, na kojoj je komentirao sporne fotografije i tekst ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koje je jučer objavio tjednik ‘Novosti’.

Karamarko je poručio kako je Hasanbegovićevo mjesto u Vladi sigurno, te je uvjeren kako apsolutno imaju većinu ako oporba zatraži izglasavanje povjerenja u Saboru.

Na pitanje je li vidio sporne fotografije, Karamarko odgovara: “Pa jesam, vidio sam. Tamo se nigdje ne vidi nikakav ustaški znak. Ali ne želim uopće ulaziti u te detalje. Ono što je osnovno i najbitnije je da je g. Hasanbegović danas dao jednu izjavu. U kojoj se odredio i rekao ono što jest i kredo naše stranke, rekao bih i mene osobno. A to je da sam antifašist. Mi smo dokazani antifašisti i našu stranku je osnivao general, čovjek koji se borio protiv fašizma u II. Svjetskom ratu. Ali smo i antikomunisti. I nakon 1945. Hrvatska ulazi u boljševičku diktaturu. Zašto ne bi bio antikomunisti? Prema tome mi smo antitotalitaristi. I to, koliko sam danas čuo, je izjavio i g. Hasanbegović. Ja znam da je on iskreni antifašist i antikomunist”, prenosi Dnevnik.hr.

Dodao je kako ne zna što je izvađeno iz konteksta jer nije čitao Hasanbegovićeve radove, koji su napisani prije 20 godina. “On je povjesničar. Povjesničarima nekad dopuštaju nešto ocijeniti onako kako to novinari ne ocjenjuju. Nemojmo se time baviti. Moramo biti jako, jako sigurni. Nemojmo čovjeka optuživati za nešto što nije napravio. Ajmo malo pogledati u budućnost”, kaže Karamarko.

Rekao je da je sve počelo s Crnojom, a sada se nastavlja s Hasanbegovićem. “Ne znam tko bi trebao biti slijedeći. I zapravo jedina aktivnost kojom se bavi opozicija, koja je donedavno bila vlast. 4 godine su nas upropaštavali”, poručuje. “Mi se bavimo što je neki mladić na Splitskoj rivi 1993. godine imao kapu s grbom HOS-a ili 4. gardijske brigade koja se postrojavala taj dan na Rivi”.

Poručio je kako uopće nema namjeru pročitati sporne tekstove Hasanbegovića navodeći kako poznaje mninistra kulture te kako zna da je ‘iskreni antifašist’.

Na činjenicu da je Hasanbegović pisao za časopis koji se zove ‘Nezavisna država Hrvatska’, Karamarko kaže: “Ma pustimo to. Kad je to bilo, ako je to uopće i istina. Danas je čovjek rekao što jest i dao svoju osobnu iskaznicu i molim da ga po tome cijenite”, rekao je dodajući kako je danas Hasanbegović rekao da je antifašist i što misli o ustaškom pokretu. Karamarko kaže da je ministar kulture bio jasan, iskren i pošten te kako se na tome treba zadržati.

Uvjeren je i kako će imati podršku zastupnika MOST-a. Na pitanje strahuje li da će imati problema u komunikaciji s europskim kolegama zbog odjeka konreoverza oko Hasanbegovića, Karamarko kaže: “Ma jako su odjeknule. Po iskazima izvjesnog gospodina Stazića i Milanovića i sličnih. Što su rekli? Čuo sam Milanovića danas, da on kao neće biti primljen nigdje u Europi. A gdje je Milanović bio priman a zadužio nas je za 100 milijuna kuna? Dakle, idemo pričati o kvaliteti života”.

Na završno pitanje je li Hasanbegović postao opterećenje za ovu Vladu, predsjednik HDZ-a kaže da nije jer je ova afera, baš kao i Crnojina, ‘isfabricirana’.

Komentiraj