Kako je Plenković ignorirao upozorenje da Bačić namješta poslove preko Odašiljača i veza

Premijer Plenković i ministrica Nina Obuljen Koržinek još 2018. upozoreni su na sumnje da se HRT urotio s Odašiljačima i vezama da iz biznisa s platformom HRTi izbace tvrtku More Screens i bez natječaja daju posao tvrtki koju je protežirao Bačić

Nacional ima novi dokaz da su ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i premijer Andrej Plenković pune tri godine imali izravna saznanja o sumnji na kriminalne aktivnosti zbog kojih USKOK sada dodatno istražuje bivšeg glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića, ali nisu poduzeli ništa konkretno da spriječe Bačićevu sumnjivu rabotu – moguće i zato što je osim HRT-a u toj raboti sudjelovala još jedna državna tvrtka Odašiljači i veze, kojom gospodare odabrani HDZ-ovi kadrovi. Na čelu te tvrtke kao član Uprave i direktor od 2017. nalazi se Mate Botica, a na mjesto savjetnika Uprave još u rujnu 2017. instaliran je bivši politički tajnik, ujedno i jedan od najmoćnijih ljudi i glavnih kadrovika HDZ-a, Tomislav Čuljak koji ondje, kako tvrde Nacionalovi izvori, kontrolira sve procese. Botica je do 2013. bio v.d. šefa Operativnog centra za nadzor komunikacija u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA) – drugim riječima, glavni čovjek države za tajno prisluškivanje, a upravo po toj liniji, kako tvrde Nacionalovi izvori, ima puno dodirnih točaka s Čuljkom.

U vrijeme kad je Botica postao direktor, a Čuljak savjetnik, tvrtka Odašiljači i veze imala je važeći dvogodišnji ugovor s HRT-om na razvijanju i postavljanju internetske platforme HRTi – za gledanje programa HRT-a putem interneta. Taj posao Odašiljači i veze dobili su u konzorciju s mostarskom tvrtkom More Screens d.o.o., specijaliziranom uspješnom informatičkom tvrtkom koja radi specijalne programe za klijente kao što su Telekom Italia, talijanski Senat, Deutsche telekom, Telekom Slovenije, HR Eronet, Radiotelevizija Srbije i drugi klijenti u više europskih zemalja. Vlasnik te tvrtke je Predrag Mandlbaum. On je 2018. dobio informaciju da HRT s njegovom tvrtkom raskida ugovor i da će posao dobiti konzorcij u kojem se nalazi zagrebačka tvrtka CS – Computer System i upravo Odašiljači i veze. Bilo je to u vrijeme dok je Mandlbaum, to jest njegova tvrtka More Screens, imao važeći ugovor s Odašiljačima i vezama, ali se promijenilo rukovodstvo HRT-a i rukovodstvo Odašiljača i veza. Na čelo HRT-a došao je tada novi glavni ravnatelj Kazimir Bačić, dotadašnji šef Tehnike na HRT-u, a na čelo Odašiljača i veza Mate Botica. Prema tvrdnjama Nacionalovih izvora s HRT-a, Mandlbaumu se obratio novi direktor Odašiljača i veza Mate Botica i rekao mu:

“Oprosti, Predrag, ti više nisi u igri, moramo ići s CS-om. Drag si mi, ali moramo tako postupiti.”

Vodstvo HRT-a na čelu s Kazimirom Bačićem tada je naprasno raskinulo ugovor koji su imali s konzorcijem OiV-a i tvrtke More Screens te bez javnog natječaja posao prepustilo drugom konzorciju – u kojem je opet bio OiV, ali ovaj put s drugom tvrtkom, CS – Computer Systems. No cijena je ovaj put bila znatno veća.

Donedavni glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić uhićen je u kontekstu istrage korupcijskih afera Milana Bandića, ali je USKOK potom proširio izvide na poslove koje je on sklapao na HRT-u još od vremena dok je bio šef tehnike. PHOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Tvrtka More Screens je posao dobila putem javnog natječaja 2015. godine. Prema tvrdnjama Nacionalovih izvora, predviđeni budžet dvogodišnjeg Ugovora za platformu HRTi iznosio je 11,8 milijuna kuna plus PDV, s klauzulom povećanja za 60 posto u slučaju većeg porasta broja korisnika (preko 200.000). Zajednica ponuditelja More Screens te Odašiljači i veze dala je ponudu u iznosu 6,2 milijuna kuna, dakle upola jeftinije od predviđenog budžeta, i nikad nisu tražili dodatna povećanja. Ali su oni, zapravo, tada ušli u posao koji je od početka, kako stvari stoje, bio namijenjen tvrtki CS – Computer Systems.

Da je “naredba” da se s njima raskine suradnja došla s vrha, Nacionalu je potvrdio i Mandlbaum osobno. Naime, na upit koji je Nacional poslao tvrtki More Screens, odnosno pitanje je li od HRT-a i OiV-a dobio pismeno obrazloženje raskida suradnje, odgovorio je da nije. Na dodatno pitanje je li dobio ikakvo objašnjenje, možda i usmeno, te od koga, Mandlbaum je odgovorio:

“Od rukovodstva OiV-a, da je to isključiva odluka i želja korisnika, odnosno HRT-a.”

Mandlbaum je tada poslao pritužbu na adrese premijere Andreja Plenkovića, ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, ali i Nadzornog odbora HRT-a. Nakon što je postalo jasno da Kazimira Bačića USKOK dodatno istražuje upravo zbog poslova povezanih s tehničko-informatičkim poslovima, Nacionalu su taj dopis dostavili povjerljivi izvori s HRT-a koji su još 2018. dobili kopiju tog dopisa. U njemu je navedeno:

“Obraćamo Vam se u ime tvrtke More Screens d.o.o. Mostar, s ciljem da ukažemo na kršenje gospodarske etike, principa i običaja, kao i da ukažemo na potencijalni gospodarski kriminal i oštećenje proračuna Republike Hrvatske, a od strane Hrvatske radiotelevizije.”

Nadalje, u dopisu je navedeno da je tvrtka More Screens d.o.o. Mostar, kao član zajednice ponuditelja, koju čine Odašiljači i veze d.o.o. Zagreb (tvrtka u državnom vlasništvu), Mrežne Tehnologije Verso d.o.o. i More Screens d.o.o., nakon provedenog javnog natječaja s HRT-om potpisala okvirni sporazum br. 281/15 za usluge distribucije digitalnih sadržaja. Predmet ugovora zapravo je bila platforma HRTi, sada javno dostupna na internetskim i mobilnim aplikacijama prema 620.000 korisnika diljem svijeta. Prema Konzorcijskom Ugovoru br. 92/15, More Screens d.o.o. je obavljao “usluge pružanja i licenciranja OTT platforme za upravljanje korisnicima, paketima, aplikacijama, softverskih licenci i Cloud infrastrukture, u naravi srce sustava HRTi platforme”.

 

‘Obraćamo Vam se s ciljem da ukažemo na kršenje gospodarske etike, principa i običaja, kao i na potencijalni gospodarski kriminal i oštećenje proračuna RH, a od strane HRT-a’, stoji u dopisu premijeru i ostalima

 

Međutim, nakon što im je ugovor istekao 18. srpnja 2018. godine, tvrtka je od tadašnjeg ravnatelja Kazimira Bačića, kao i od ravnatelja poslovanja Mislava Stipića i od Pravne službe, bezuspješno pokušavala dobiti informaciju o statusu i eventualnom produljenju ugovora.

Umjesto obrazloženja ili raspisivanja novog javnog natječaja, Kazimir Bačić kao glavni ravnatelj odlučio je izravnom pogodbom dati posao drugom konzorciju – nakon što je osigurao da Odašiljači i veze raskinu suradnju s tvrtkom More Screens i uspostave suradnju s tvrtkom CS – Computer Systems. Drugim riječima, HRT je izgurao mostarsku tvrtku iz posla s platformom koju je upravo ona razvila da bi bez ikakvog natječaja i obrazloženja posao dao tvrtki koja je bila znatno skuplja.

Srž problema Mandlbaum je objasnio u dopisu premijeru, ministrici, predsjednici Republike i Nadzornom odboru HRT-a:

HRT je napravio izravnu nagodbu sa tvrtkama Odašiljači i Veze d.o.o. Zagreb (u državnom vlasništvu) i CS Computer Systems Zagreb, tvrtkom koja je prije tri godine izgubila taj isti projekt na javnom natječaju zbog nepravilnosti u ponudi i povrede tržišnog natjecanja. Za novu izravnu nagodbu sa novim partnerom, HRT je čak smanjio opseg funkcionalnosti platforme za otprilike 40%, alocirao i mnogo veći budžet, za razliku od dosadašnjeg koji je na godišnjem nivou iznosio 3.100.000,00 Kn. Prema gore navedenom, HRT ne želi objaviti novi javni natječaj, več izravnom nagodbom eliminirati trogodišnji rad i trud uz višestruke troškove i na isključivu štetu HRT-a.”

Premijer Andrej Plenković i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek dobili su dopis tvrtke koja je iznijela konkretne pritužbe na moguću korupciju na HR-u, ali osim što je ministrica poslala dopis DORH-u, cijelo vrijeme su te optužbe ignorirali. PHOTO: Patrik Macek/PIXSELL, Nacional

Mandlbaum je premijeru, ministrici i ostalima vrlo izravno naveo i razloge zbog kojih je HRT raskinuo ugovor s njim:

“U razgovoru sa našim sada već bivšim partnerom Odašiljači i Veze, saznali smo da su bili primorani raskinuti suradnju sa nama zbog pritisaka rukovodstva HRT-a. Javna je tajna da je tvrtka CS Computer Systems Zagreb preferirani dobavljač rukovodstva HRT-a i da mnoge poslove dobivaju izravnom nagodbom.(…) Ne ulazeći u razloge i naše osobne sumnje u korupciju i osobne interese pojedinih članova HRT-a, jedino što tražimo jeste Javni natječaj, a u svrhu pravednog tržišnog natjecanja, kako za nas, tako i za interese HRT-a. “

Pri kraju dopisa Mandlbaum je naveo i kako još uvijek vjeruje “da u ovoj državi vlada pravda i pravo”.

Jedina reakcija koju je Mandlbaum na to dobio bila je obavijest odnosno dopis kojim je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek pritužbu tvrtke More Screens proslijedila u DORH, to jest u Općinsko državno odvjetništvu u Zagrebu. Nacional je došao do kopije tog dopisa, u kojem stoji:

“Poštovani, Ministarstvo kulture primilo je pritužbu trgovačkog društva More Screens d.o.o. iz Mostara s ciljem, kako navode, da ukažu na kršenje gospodarske etike, principa i običaja, kao i na potencijalni gospodarski kriminal i oštećenje proračuna Republike Hrvatske. Kako sukladno odredbama Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji (“Narodne novine”, broj 137/10, 76/12, 78/16, 46/17 i 73/17 – ispravak) te drugih zakonskih propisa Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture nema ovlasti postupati po predmetnoj tužbi, u prilogu dostavljamo istu na nadležno postupanje.”

U potpisu dopisa je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

 

Komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila je odluku o odabiru tvrtke CS na javnom natječaju iz 2015. jer se na isti natječaj prijavila i njihova tvrtka kći, s istom tehnologijom po nižoj, damping cijeni

 

Time je ministrica kulture sa sebe odbacila formalnu odgovornost za “potencijalni gospodarski kriminal i opterećenje proračuna Republike Hrvatske”, ali ne i moralnu odgovornost za ono što se događalo na javnoj televiziji. Na upit Nacionala je li ministrica kulture tražila pojašnjenja od glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića i/ili drugih odgovornih osoba na HRT-u, je li se informirala o tome je li navedena poslovna odluka opravdana, za koliko je poskupila usluga HRTi i funkcionira li sada bolje ili lošije te je li o toj situaciji bilo rasprave na Vladi i/ili tijelima HDZ-a, budući da je u konzorciju i sa starim i s novim ponuditeljem bila državna tvrtka Odašiljači i veze, glasnogovornica Ministarstva Renata Margetić Urlić dostavila je sljedeći odgovor:

“Slijedom vaše upita, obavještavam Vas da Ministarstvo kulture i medija nije nadležno za provođenje bilo kakvih istraga, kao ni za nadzor nad poslovanjem HRT-a. Upravo zbog toga, svaku prijavu u kojoj se iznose sumnje na nezakonita postupanja, Ministarstvo kulture i medija dužno je proslijediti nadležnim tijelima koja su stručna i ovlaštena ocijeniti jesu li prijave utemeljene ili nisu, te ih uputiti na daljnje postupanje.”

Budući da je spomenuti dopis bio poslan u obliku pritužbe, a ne kaznene prijave, a uzimajući u obzir činjenicu da su ministrici, kao i premijeru, dani vrlo konkretni i precizni podaci o načinu na koji je izguran jedan ponuđač da bi HRT bez javnog natječaja i bez obrazloženja uzeo skupljeg dobavljača, ministrici smo ponovo postavili pitanje je li o svemu tražila očitovanje glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića i drugih odgovornih, ali novi odgovor nije stigao.

Odgovornost ministrice je tim veća jer tvrtka More Screens nije ni tražila od Ministarstva da provodi bilo kakvu istragu, nego samo da se raspiše javni natječaj. Da je postojala politička volja da se uđe u srž tog problema, nema sumnje da su i ministrica i premijer imali alate, a i ovlasti, kojima su rukovodstvu HRT-a mogli postaviti pitanja. Uostalom, mogli su aktivirati svoje saborske zastupnike ili postaviti to pitanje pred saborski Odbor za medije jer je glavni ravnatelj HRT-a odgovoran pred Saborom i Sabor ga, uostalom, može i smijeniti. Međutim, tada bi se moralo postaviti i pitanje tko je u vrhu Odašiljača i veza dozvolio takvo postupanje. I tko je kome dao nalog o prekidu suradnje s tvrtkom More Screens. Možda će se svim tim pitanjima sada baviti USKOK.

Općinsko državno odvjetništvu u Zagrebu, to jest zamjenica općinskog državnog odvjetnika Erika Korade, na Nacionalov upit u kojoj je fazi postupanje po navedenoj pritužbi koju im je proslijedilo Ministarstvo kulture, odgovorila je:

“Nastavno na Vaš upit možemo odgovoriti da Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu u predmetu za koji pitate poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti te će po njihovu okončanju donijeti državnoodvjetničku odluku.”

Član uprave i direktor Odašiljača i veza Mate Botica (na slici s premijerom Andrejem Plenkovićem) provjereni je kadar HDZ-a, a prije dolaska u OiV, gdje je za savjetnika uzeo Tomislava Čuljka, bio je glavni čovjek SOA-e za prisluškivanje. PHOTO: Patrik Macek/PIXSELL, Nacional

To zapravo znači da je taj predmet još uvijek aktivan iako su prošle tri godine otkako ga je Općinsko državno odvjetništvo zaprimilo. Moguće je da se taj predmet spojio s uskočkim predmetom protiv Kazimira Bačića, koji je uhićen zbog sumnje na to da je pokojnom gradonačelniku Milanu Bandiću predao 50 tisuća eura kako bi sredio posao jednoj tvrtki čiji je vlasnik bio povezan s Bačićem. Međutim, već nakon tjedan dana u pritvoru, istražitelji su Bačića ponovo doveli na pretres njegova ureda na HRT-u – ali ovaj put njegova starog ureda iz vremena dok je bio šef Tehnike. Kao šef Tehnike Bačić je između ostalog bio zadužen i za tehničke specifikacije za nabavu određene opreme i upravo je taj period, kako je već pisao Nacional, istražiteljima sumnjiv.

U to vrijeme, dok je Bačić još bio šef Tehnike, raspisan je prvi (a očito i posljednji) javni natječaj za razvoj i održavanje platforme HRTi. HRT je na tom natječaju odabrao tvrtku AViON media d.o.o. Zagreb – vlasnički povezanu s tvrtkom CS – Computer Systems. Međutim, tvrtka More Screens se žalila i Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave je njezinu žalbu uvažila i u odluci od 9. srpnja 2015. poništila odabir. U toj odluci stoji:

“Smatra da je naručitelj (HRT, op.a.) morao zaključiti da nuđenje istog tehničkog rješenja po različitim cijenama predstavlja narušavanje tržišnog natjecanja, posebice zbog toga što su ponude predala dva trgovačka društva od kojih je jedno društvo jedini osnivač drugog trgovačkog društva. Nadalje, navodi da je naručitelj (HRT, op.a.) prekršio odredbe vlastite dokumentacije za nadmetanje prema kojoj je zabranjeno nuditi varijante te je valjanima ocijenio dvije ponude istog gospodarskog subjekta, koje je prema članku 93. stavku 1. točkama 13. i 15. morao odbiti.”

 

‘Oprosti, Predraže, ti više nisi u igri, moramo ići s CS-om. Drag si mi, ali moramo tako postupiti’, tim se riječima, prema tvrdnjama Nacionalovih izvora, šef OiV-a Mate Botica obratio Predragu Mandlbaumu

 

Izvori s HRT-a za Nacional tvrde da je bilo više takvih situacija u kojima su se na natječajima pojavljivale dvije povezane tvrtke od kojih bi jedna išla s dampinškom cijenom.

Budući da je vodstvo HRT-a zapravo u startu izabralo jednu takvu, dampinšku ponudu, vrlo je vjerojatno da bi se, da taj natječaj nije bio poništen, njihov minus nadoknadio aktiviranjem aneksa ugovora prema kojem se cijena mogla povećati za čak 60 posto uz određeno povećanje broja gledatelja.

U svakom slučaju, zahvaljujući prihvaćanju njezine žalbe, tvrtka More Screens uspjela je spriječiti vjerojatno unaprijed planirani dogovor o tome tko će dobiti taj posao. Međutim, nakon što je posao ipak dobio More Screens, koji je u suradnji s Odašiljačima i vezama te tvrtkom Mrežne tehnologije Verso d.o.o. razvio cijelu platformu HRTi, krenuli su pokušaji njegova diskreditiranja. Iz tvrtke More Screens, međutim, tvrde da im nitko nikada, osim HRT-a, nije otkazao ugovor o suradnji, a posluju u šest europskih zemalja, te ističu da su samo tražili raspisivanje javnog natječaja.

HRT-a su se u odgovoru Nacionalu pozvali na to činjenicu da je ugovor s tvrkom More Screens istekao, a na pitanje zašto nisu raspisali novi natječaj, kažu: “Nabava OTT usluge izuzeta je od primjene Zakona o javnoj nabavi (NN 120/16) temeljem članka 32. navedenog zakona, stoga HRT kao javni naručitelj nije obvezan za nabavu predmetne usluge provesti postupak javne nabave.”

Nisu pritom pojasnili zašto je onda 2015. za istu uslugu bio raspisan javni natječaj,a zatajili su i iznos ugovora s tvrtkom CS Computer Systems.


Odašiljači i veze tvrde da je bilo pritužbi na tvrtku s kojom su bili u konzorciju

Dora Babić, rukovoditeljica Odjela za korporativne komunikacije i marketing tvrtke Odašiljači i veze dostavila je Nacionalu sljedeći odgovor na pitanje o razlozima raskida suradnje s tvrtkom More screens iz Mostara:

“Prije svega želimo naglasiti da ugovor s tvrtkom More Screens d.o.o iz Mostara nije raskinut nego je isti bio sklopljen na određeno vrijeme te je istekao.

Povodom isteka navedenog ugovora, promjena pružatelja usluga distribucije digitalnih sadržaja (OTT) ukazala se potrebnom iz nekoliko razloga: od nezadovoljstva naručitelja usluge koja su se ogledala kroz višestruke prigovore i umanjenja tadašnje naknade za izvršenu uslugu, i to najvećim dijelom zbog pogrešaka u tadašnjem rješenju, pa do promjene vizualnog izgleda prema krajnjim korisnicima te potrebe za novim funkcionalnostima.

Spomenutim ugovorom između Odašiljača i veza d.o.o. te društava More Screens d.o.o. i Mrežne tehnologije Verso d.o.o. o pružanju usluge distribucije digitalnih sadržaja (OTT) nije bilo predviđeno zajedničko razvijanje navedene platforme, već je svaka ugovorna strana sudjelovala s definiranim uslugama u predmetu ugovora. Tako su Odašiljači i veze d.o.o. sudjelovali s pružanjem usluge CDN-a (Content Delivery Network), IT infrastrukturom te podrškom i nadzorom sustava, More Screens d.o.o. sa softverskim dijelom (SW) OTT platforme, dok je društvo Mrežne tehnologije Verso d.o.o. bilo odgovorno za sistemsku integraciju. Upravo je SW, dakle dio OTT platforme za koju je bilo odgovorno društvo More Screens d.o.o., bio predmet sporova s naručiteljem i razlog umanjenja naknada od strane naručitelja (penala) tijekom trajanja predmetnog ugovora.

Slijedom upita HRT-a zaprimljenog 16.03.2018. godine za dostavom ponude za pružanje usluge u narednom ugovornom razdoblju, kojemu je priložena detaljna tehnička specifikacija rješenja OTT platforme HRTi, donesena je poslovna odluka da se ista ponudi u zajednici s tvrtkom CS Computer Systems d.o.o. iz Zagreba. Ponuda je pripremljena te je nakon usuglašavanja detalja na ekspertnoj i komercijalnoj razini na predviđeni način dostavljena naručitelju, a tvrtkama More Screens d.o.o. i Mrežne tehnologije Verso d.o.o. najavljeno je 3 mjeseca prije isteka ugovora da se isti neće produljiti. HRT je prihvatio dostavljenu ponudu.

Mate Botica je na čelu društva Odašiljači i veze d.o.o. u neprekinutom trajanju od sredine 2016.godine do danas, a što je vidljivo iz javno dostupnih podataka u Sudskom registru.

S obzirom na specifičnosti poslova koje naše društvo obavlja, napominjemo kako se svaka odluka društva OIV donosi nakon odgovarajućih stručnih procesa i procedura koje podrazumijevaju iscrpno savjetovanje s ekspertnim službama naše kompanije s ciljem donošenja poslovno optimalnih odluka.

Posve je uobičajena praksa, a posebice u tehnološkom sektoru, da s vremenom dođe do promjene pružatelja usluga ako se za time ukaže poslovna potreba, pri čemu u konkretnom kao niti u ijednom drugom nama poznatom slučaju nije bilo vršenja ikakvih pritisaka od strane bilo koga.

Naglašavamo kako bi svako iznošenje detalja ugovornog odnosa s društvom More Screens d.o.o. iz Mostara ili s bilo kojim drugim društvom povodom Vaših pitanja, a imajući u vidu financijske aspekte ugovora s HRT-om, predstavljalo povredu ugovorne obveze. Također, takvo postupanje bi predstavljalo odavanje poslovne tajne, koja je izuzeta od prava na pristup informacijama prema čl. 15. st. 2. t. 2. Zakona o pravu na pristup informacijama te bi u slučaju povreda obveza tajnosti OIV bio podložan zakonom propisanim sankcijama. Isto tako ističemo kako su podaci o financijskom poslovanju društva OIV objavljeni na našim mrežnim stranicama odnosno stranicama Sudskog registra i Financijske agencije te u njih svatko ima uvid.

U odnosu na Vaše pitanje o pozivanju u određene državne institucije, obavještavamo Vas kako OIV nema spoznaja da je bilo koji zaposlenik pa tako niti član Uprave pozivan na bilo kakav razgovor u vezi s predmetom Vašeg interesa.”

 

Komentiraj